Mummimamma er død

I går formiddag døde den verdenskjente finske forfatteren Tove Jansson. Janssons bøker om Mummidalen er klassikere over hele verden.

Tove Jansson døde i Helsingfors etter lengre tids sykdom, 86 år gammel.

- Tove Janssons bøker gikk rett til hjertet på meg da jeg sammen med ektemann og venner leste dem på 1950-tallet. De var så triste, morsomme og såre på samme tid. Barna mine elsket dem, sier forfatter Anne-Cath. Vestly. Hun mener at det er opplesningen av bøkene kombinert med illustrasjonene som gjør et så sterkt inntrykk på barn.

Livslangt forhold

Musiker Lars Lillo-Stenberg har hatt et livslangt forhold til bøkene om mummitrollene.

- Det er trist å høre at Tove Jansson er død, hun var et menneske jeg kunne hatt lyst til å møte. Bøkene hennes har vokst med meg fra jeg var barn. Jeg tror at mennesketoleransen som ligger i bunnen av bøkene, indirekte har inspirert meg i mitt eget arbeid, sier Lillo-Stenberg.

Norsk gjenklang

Bøkene om mummitrollene har vært en spesielt stor suksess i Norge, mener redaksjonssjef Irja Thorenfeldt i Aschehoug Forlag, Janssons norske forlegger. Hun forklarer det med at bøkene har funnet en spesiell gjenklang i Norge, samtidig som de gode oversettelsene har hatt betydning.

- Det er vemodig å høre om Tove Janssons død, men forfatterskapet hennes vil leve videre, sier Thorenfeldt.

Som ganske ung begynte Jansson som illustratør og maler. I 1945 debuterte hun som forfatter med den første av ni illustrerte bøker om mummitrollene, «Småtrollene og den store oversvømmelsen». Den siste boka kom i 1970. Hun skrev også bøker for voksne, men bøkene om Mummidalen etablerte henne som en av verdens fremste barnebokforfattere, oversatt til mer enn 30 språk. Disse bøkene appellerte også til voksne.