Mummitrollene mislykkes med stil

Tegneseriekunst av beste merke.

HVOR GÅR FERDEN?: Mummitrollene har avsluttet sin virksomhet som fyrvoktere. Hvor går veien videre? Foto: FRA TEGNESERIEBOKA
HVOR GÅR FERDEN?: Mummitrollene har avsluttet sin virksomhet som fyrvoktere. Hvor går veien videre? Foto: FRA TEGNESERIEBOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Noen bøker kommer blåsende inn med stormen, andre kommer duvende på en mild bris. I sommer har Tove Janssons «Sommerboken» (1972) landet mykt på skrivebordet, hitsendt av det lille forlaget Heinesen.

En underlig, liten fortelling fra den finske forfatteren som skapte Mummidalen, et slags forsøk på å fange sommeren inn som en nordisk stemning, sett fra en liten øy i Finskebukta.

Samtidig fortsetter CappelenDamm å utgi sin utmerkede bokserie med Tove Janssons samlede tegneserier om Mummitrollene og deres univers. Hennes daglige striper ble på sitt mest populære trykt i 120 aviser i 40 land. I det rykende ferske bind tre av denne serien står en av nøkkelfortellingene, «Mummitrollene og havet» (1958), forløperen til prosamesterverket «Pappaen og havet» (1965).

Liv og død Selveste forlagssjef Anders Heger har tatt hånd om Mummitroll-tegneseriene. Han har oversatt dem på ny (de gikk i Aftenposten fra 1958) og forsynt hver av dem med kyndige etterord der han tar for seg forskjellige sider ved serien. I bind to betegner han Mummitrollene som «sommerens skapninger fremfor noen i den nordiske litteraturen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer