Munch-arving: - Forstår ikke hvordan kommunen kan si ja til Melgaard

- Hvorfor akkurat denne tomta?

KRITISK: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Melgaards prosjekt vil bli helt malplassert. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRITISK: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Melgaards prosjekt vil bli helt malplassert. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjarne Melgaard og Snøhetta startet å samarbeide om prosjektet «A house to die in» i 2011. Siden den gang har arkitektene jobbet med å søke om å få lov til å bygge huset på «Kikkuttomta» på Ullern. Planen har hele veien vært å bygge huset - men fredag kunne Dagbladet fortelle at en rekke kjente kunstnere nå protesterer mot prosjektet.

Tomta ligger nemlig like ved kunstnerkolonien på Ekely og vinteratelieret til Edvard Munch, hvor Munchs våningshus stod fram til 1960. Halvparten av området er fredet, også på grunn av at mange av Munchs naturmotiver er der. Den andre halvparten av området er regulert til friluftsområde.

De ansatte i Dokka barnehage, som ligger like ved tomta, frykter at barna skal drukne i vannspeilet som er planlagt rundt det ene bygget.

Forstår kritikken Elisabeth Munch-Ellingsen er Munch-arving og et av oldebarna til Edvard Munchs bror. Hun forteller at Munch-familien ikke var klar over Melgaard og Snøhettas prosjekt, men at de mest sannsynlig ikke kommer til å foreta seg noe for å stoppe det. Hun mener familien ikke har uttalelsesrett i saken.

- Jeg forstår kritikken som har kommet, men det jeg ikke skjønner er hvorfor Melgaard skal bygge et mausoleum like ved Ekely. Og det jeg overhodet ikke forstår er hvordan kommunen kan gå med på noe sånt, sier hun til Dagbladet.

Dette er saken

• I 2011 starta arkitektkontoret Snøhetta og kunstner Bjarne Melgaard å samarbeide om prosjektet «A House to Die In».

• Prosjektet resulterte i tegninger, modeller og planer for Melgaards ferdiginnreda enebolig — et hus han kan dø i.

• Prosjektet består av et hovedbygg i svartbrent eik, et atelier og et tårn på 16 meter. Mye av huset er også planlagt til å ligge under jorda.

• Modellene og tegningene har blitt utstilt både i New York og London.

• Målet var opprinnelig at bygget skulle stå ferdig i 2014, men på grunn av at bygningen er planlagt til å ligge på «Kikkuttomta» på Ekely på Ullern har det tatt tid.

• Ved tomta stod Munchs våningshus stod fram til 1960, Munchs vinteratelier ligger like ved og mange av Munchs naturmotiver er henta derfra, og halve området er derfor fredet.

• Den andre halvdelen av tomta er regulert til friluftsområde.

• Kunstkolonien Ekely er også nærmeste nabo, og ønsker ikke Melgaard velkommen.

• Det gjør heller ikke barnehagen som ligger like ved — de frykter i verste fall at vannspeilet som er planlagt til å ligge rundt hovedhuset kan være farlig for barna.

Deler av tomten er fredet etter kulturminneloven for å sikre virkningen av Munchs atelier, kunstnerkolonien og landskapet. Munch-Ellingsen mener et slikt byggeprosjekt vil gå ut over Munchs vinteratelier, og at det i så fall vil være veldig synd.

- Dette vil jo bli et helt malplassert bygg. Så hvorfor akkurat på denne tomten, ved Munchs atelier og den siste lille duften av ham?

Åpner for bygging Antikvar Olav Steen har uttalt til Dagbladet at byantikvaren har god dialog med Snøhetta og Plan- og bygningsetaten, men at det fortsatt mangler informasjon for at byggingen skal kunne starte. Han legger imidlertid til at det åpnes for bygging, dersom prosjektet kan realiseres innenfor fredningens formål og bestemmelser.

Også Bymiljøetaten har levert sitt innspill til byggingen. Det er ikke de som til syvende og sist tar avgjørelsen om prosjektet kan realiseres, men de kan påvirke den. De er imidlertid ikke positive til prosjektet.

Plan- og bygningsetaten har hovedansvaret for å omregulere området eller ikke. De vil ikke gi ytterligere kommentarer til planene, bortsett fra at de har gitt en foreløpig vurdering av saken til forslagsstiller.

SLIK VIL DE AT DET SKAL SE UT: Tegninger og modeller av huset er ferdigstilt.
SLIK VIL DE AT DET SKAL SE UT: Tegninger og modeller av huset er ferdigstilt. Vis mer

Elisabeth Munch-Ellingsen mener det er både skremmende og forferdelig dersom reguleringen omgås.

- Jeg synes heller ikke at prosjektet virker noe hyggelig. «A House to Die In», det er en morbid tilnærming, sier hun.

Ekely

• Kunstnerkoloni i Oslo, bygget på Edvard
Munchs eiendom på 1950-tallet.
• Tegnet av arkitektparet Jens og Wenche
Selmer.
• 44 hus med bolig og atelier, reservert for
bildende kunstnere.
• Boligene kan ikke gå i arv.
• Husene legges ut for salg når de blir ledige og kjøpere må godkjennes av en komité på Ekely.
• Munchs våningshus er revet, men vinteratelieret, tegnet av Henrik Bull, brukes i dag av gjestende kunstnere. Atelieret forvaltes av en egen stiftelse.
• Boligmassen på Ekely forvaltes av OBOS.
• Området, med kunstnerboliger, Munchs
vinteratelier og eplehage, ble fredet i 1997.
• Oslo har også en annen kunstnerkoloni, på Bøler, fra 1959.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer