Munch-arving: - Forstår ikke hvordan kommunen kan si ja til Melgaard

- Hvorfor akkurat denne tomta?

KRITISK: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Melgaards prosjekt vil bli helt malplassert. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRITISK: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Melgaards prosjekt vil bli helt malplassert. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Bjarne Melgaard og Snøhetta startet å samarbeide om prosjektet «A house to die in» i 2011. Siden den gang har arkitektene jobbet med å søke om å få lov til å bygge huset på «Kikkuttomta» på Ullern. Planen har hele veien vært å bygge huset - men fredag kunne Dagbladet fortelle at en rekke kjente kunstnere nå protesterer mot prosjektet.

Tomta ligger nemlig like ved kunstnerkolonien på Ekely og vinteratelieret til Edvard Munch, hvor Munchs våningshus stod fram til 1960. Halvparten av området er fredet, også på grunn av at mange av Munchs naturmotiver er der. Den andre halvparten av området er regulert til friluftsområde.

De ansatte i Dokka barnehage, som ligger like ved tomta, frykter at barna skal drukne i vannspeilet som er planlagt rundt det ene bygget.

Forstår kritikken Elisabeth Munch-Ellingsen er Munch-arving og et av oldebarna til Edvard Munchs bror. Hun forteller at Munch-familien ikke var klar over Melgaard og Snøhettas prosjekt, men at de mest sannsynlig ikke kommer til å foreta seg noe for å stoppe det. Hun mener familien ikke har uttalelsesrett i saken.

- Jeg forstår kritikken som har kommet, men det jeg ikke skjønner er hvorfor Melgaard skal bygge et mausoleum like ved Ekely. Og det jeg overhodet ikke forstår er hvordan kommunen kan gå med på noe sånt, sier hun til Dagbladet.

Deler av tomten er fredet etter kulturminneloven for å sikre virkningen av Munchs atelier, kunstnerkolonien og landskapet. Munch-Ellingsen mener et slikt byggeprosjekt vil gå ut over Munchs vinteratelier, og at det i så fall vil være veldig synd.

- Dette vil jo bli et helt malplassert bygg. Så hvorfor akkurat på denne tomten, ved Munchs atelier og den siste lille duften av ham?

Åpner for bygging Antikvar Olav Steen har uttalt til Dagbladet at byantikvaren har god dialog med Snøhetta og Plan- og bygningsetaten, men at det fortsatt mangler informasjon for at byggingen skal kunne starte. Han legger imidlertid til at det åpnes for bygging, dersom prosjektet kan realiseres innenfor fredningens formål og bestemmelser.

Også Bymiljøetaten har levert sitt innspill til byggingen. Det er ikke de som til syvende og sist tar avgjørelsen om prosjektet kan realiseres, men de kan påvirke den. De er imidlertid ikke positive til prosjektet.

Plan- og bygningsetaten har hovedansvaret for å omregulere området eller ikke. De vil ikke gi ytterligere kommentarer til planene, bortsett fra at de har gitt en foreløpig vurdering av saken til forslagsstiller.

SLIK VIL DE AT DET SKAL SE UT: Tegninger og modeller av huset er ferdigstilt.
SLIK VIL DE AT DET SKAL SE UT: Tegninger og modeller av huset er ferdigstilt. Vis mer

Elisabeth Munch-Ellingsen mener det er både skremmende og forferdelig dersom reguleringen omgås.

- Jeg synes heller ikke at prosjektet virker noe hyggelig. «A House to Die In», det er en morbid tilnærming, sier hun.