Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munch-arvingene med brev til kulturministeren

Krever at statsråden griper inn for å få nytt Munch-museum nå.

BREV:  Ni Munch-etterkommere har skrevet brev til kulturminister Hadia Tajik. De ber henne komme på banen, slik at det snarest fattes en løsning om hvor Munch-museet skal ligge. Her er familiens talsperson Elisabeth Munch-Ellingsen med brevet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BREV: Ni Munch-etterkommere har skrevet brev til kulturminister Hadia Tajik. De ber henne komme på banen, slik at det snarest fattes en løsning om hvor Munch-museet skal ligge. Her er familiens talsperson Elisabeth Munch-Ellingsen med brevet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I går sendte Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen brev til kulturminister Hadia Tajik (Ap), hvor det kreves handling rundt beslutningen om hvor Munch-museet skal ligge. Dagbladet trykker brevet i sin helhet, og det er undertegnet ni av Munchs etterkommere.

Avgjørelsen om hvor et nytt museum skal ligge, skal tas av Oslo bystyre, men familiemedlemmene ber nå om at sentrale politikere griper inn for å få en beslutning snarest.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN:  Kulturminister Hadia Tajik forstår frustrasjonen, og vil appellere til Oslo-politikerne om å få en best mulig løsning for Munchs verker. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Kulturminister Hadia Tajik forstår frustrasjonen, og vil appellere til Oslo-politikerne om å få en best mulig løsning for Munchs verker. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

«Vi ønsker at et nytt Munch-museum blir realisert uten unødvendige forsinkelser. Dette er en beslutning som er av så stor nasjonal interesse og betydning at den ikke bør overlates til lokalpolitikere i Oslo alene», heter det i brevet.

- Ukene framover er vesentlige for at det skal tas en beslutning uten unødvendige utsettelser. Jeg mener sentrale politikere må på banen for at dette skal skje, sier Munch-Ellingsen til Dagbladet.

Kulturminister Tajik skriver i en e-post til Dagbladet at hun har forståelse for at Munchs etterkommere har behov for å uttrykke sitt syn på hvor museet skal ligge.

- Jeg har også et engasjement for saken, men all den tid det er Oslo kommune som forvalter arven, vil det ikke være riktig av meg å si noe offentlig om dette, skriver Tajik.

- Lambda 14. desember 2011 gikk Oslo bystyre inn for nei til Lambda, og bestilte utredning for alternativene Tullinløkka og Tøyen. 14. september i år kom rapporten som konkluderer med at ingen av disse alternativene er billigere eller raskere å realisere enn Lambda.

FAKSIMILE:  Dagbladet 18. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 18. september 2012. Vis mer

Per i dag er det ikke flertall for noen av alternativene.

I brevet til Tajik er Munch-familien tydelige på at de ønsker Lambda.

FAKSIMILE: Dagbladet 16. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 16. september 2012. Vis mer

- Det er alternativet som raskest lar seg realisere. I tillegg ligger det ved siden av Operaen, som vil gi en synergieffekt med tanke på antall besøkende. Museet må ha sentral beliggenhet, og det må realiseres nå, sier Munch-Ellingsen.

- Må ta ansvar Familien mener Munch-arven burde vært bedre forvaltet, og trekker fram at kunstnerens hjem på Ekely ble revet på 60-tallet. I brevet ber de statsråden bidra til en bedre forvaltning i framtida.

«Lokaliseringen av et nytt Munch-museum er også en nasjonal oppgave. Vi anmoder på det sterkeste at statsråden griper inn og bidrar til en løsning. Vi oppfordrer til at byggingen av Lambda støttes, at Munch blir tilgjengelig for flere enn i dag og at et nytt museum blir realisert så raskt som mulig», står det i brevet.

FAKSIMILE: Dagbladet 19. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 19. september 2012. Vis mer

- Vi forventer rett og slett at Hadia Tajik tar ansvar. Statsråden må ta ansvar for at beslutningen blir tatt nå, spesielt med tanke på alle pengene som allerede er brukt til utredning og prosjektering av Lambda, sier Munch-Ellingsen.

Tajik skriver at hun er enig i at Munch-arven må bli godt ivaretatt.

VIL HA LAMBDA:  Edvard Munchs etterkommere ønsker at det handles nå, og stiller seg selv bak Lambda-alternativet ettersom det raskest vil la seg realisere. 
Foto: Herreros Arquitectos
VIL HA LAMBDA: Edvard Munchs etterkommere ønsker at det handles nå, og stiller seg selv bak Lambda-alternativet ettersom det raskest vil la seg realisere. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

- Det er beklagelig at Oslos politikere ikke har kommet fram til en enhetlig løsning for Munch-museet. Selv om arven etter Munch og hans verker er viktige nasjonale ikoner, er det slik at den ble gitt til Oslo kommune og ikke til staten, skriver Tajik, som samtidig gir uttrykk for at hun forstår frustrasjonen, og «vil appellere til Oslo-politikerne om å finne den løsningen som tar best vare på Munchs bilder».

• Les hele brevet her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media