Munch betyr bråk

Petter Olsen får ikke viljen sin, og dropper deler av sitt storslåtte Munch-senter. Slik opptrer en mann som har kranglet med skipsrederbroren Fred. i 30 år.

(OVER)AMBISIØS: Petter Olsen er ambisiøs på egne — og andre grunneieres — vegne. Foto: Christian Roth Christiansen/DAGBLADET
(OVER)AMBISIØS: Petter Olsen er ambisiøs på egne — og andre grunneieres — vegne. Foto: Christian Roth Christiansen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt fram til mandag kveld lå det an til at Petter Olsens drøm om et kultur- og opplevelsessenter på Ramme Gård i Vestby sør for Oslo, ville få godkjent kronen på verket: gjenoppbygging av «Kullboden» nede i strandkanten på Olsen eiendom, der Munch skal ha malt flere av motivene sine. Bygget skulle huse overnattingsgjester og drive servering. Planen hadde en liten hake: han måtte bygge i strandsonen, og Olsen krevde at naboeiendommene - som er historiske bygninger der Christiania-bohemen levde ut de landlige delene av sine utskeielser - skulle vernes. Mot eiernes eget ønske.

Med den håpløse måten Oslo kommune har behandlet sin store Munch-samling som bakteppe, reiste kulturminister Anniken Huitfeldt i helga ned på omvisning hos Petter Olsen. Det var et besøk med sterk symbolverdi: her var det endelig noen som fikk orden på Munch. I rettferdighetens navn skal det sies at Petter Olsen er i gang med et stort underjordisk museum på 650 kvadratmeter, finansiert gjennom salget av «Skrik» i mai - som Olsen fikk 700 millioner kroner for. Men da Olsens krav om verning av naboeiendommene ble tatt ut av reguleringsplanen mandag kveld, var beskjeden fra Petter Olsen klar: da skrinlegges planene for «Kullboden» og den øvrige utviklingen i strandkanten. Dermed mister også Olsens Munch-senter noe av sin prakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer