-  Munch er trygg her

Edvard Munch setter sitt preg på bybildet i London. Den store utstillingen «Munch By Himself» har inntatt prestisjetunge Royal Academy of Arts på Piccadilly.

LONDON (Dagbladet): -  Da vi fikk tilbudet om å vise utstillingen her etter Stockholm og Oslo, var vi ikke i tvil. Edvard Munch var en av de mest innflytelsesrike kunstnerne i begynnelsen av det 20. århundre, sier den britiske konservator Adrian Locke.

-  Interessen for Munch er stor ikke bare blant kunstpublikum, men også blant kriminelle. Er maleriene godt beskyttet?

-  Ja, det kan jeg forsikre deg, svarer Locke. -  Vi har meget gode sikkerhetstiltak, som Munch-museet i Oslo har godtatt. Jeg er blitt fortalt at i Norge bruker kriminelle gjenger slike kunsttyverier til å villede og distrahere politiet fra andre større aksjoner. Hvis det er tilfelle, så har vi ikke sett noe tilsvarende her, forsikrer Locke.

Den tyskfødte konservatoren Iris Müller-Westermann har skapt utstillingen. Hun arbeider ved Moderna Museet i Stockholm og ved Munch-museet i Oslo og har tatt sin doktorgrad på Munchs selvportretter.

-  Hvordan ble en tysk kunststudent så interessert i Edvard Munchs privatliv?

-  Jeg ble tidlig fascinert av Munch og oppdaget at det fantes få opplysninger om hans selvportretter. Derfor valgte jeg det som mitt spesialfelt, sier Müller-Westermann.

-  Utstillingen er delt i to avdelinger, maleriene før hans mentale sykdom i 1908-1909 og maleriene etterpå, som fikk et mye mildere preg og som har fått altfor liten oppmerksomhet.

-  Hvordan ser du som tysker på hans kunst?

 KONSERVATOR: Iris Müller-Westermann er tysk, men har arbeidet med Munch både ved Munch-museet i Oslo og Moderna Museet i Stockholm. Hun har skapt en spennende utstilling ved hjelp av 150 selvportretter av Munch.
KONSERVATOR: Iris Müller-Westermann er tysk, men har arbeidet med Munch både ved Munch-museet i Oslo og Moderna Museet i Stockholm. Hun har skapt en spennende utstilling ved hjelp av 150 selvportretter av Munch. Vis mer

-  Før siste verdenskrig og okkupasjonen av Norge var han svært populær i Tyskland og en inspirasjon for unge kunstnere. Da nazistene tok over ble han ikke lenger anerkjent, han ble erklært som «degenerert» og 82 av maleriene ble fjernet fra tyske kunstsamlinger. Göebbels sendte ham en anerkjennende hilsen, men Munch ville ikke ha noe med tyskerne å gjøre. Han fikk en lege til å gi han en erklæring om at han «var en svak, gammel mann som ikke møtte forstyrres», sier Iris Müller-Westermann. Han døde før krigen var over i 1944.

MUNCH I LONDON: Foran Royal Academy of Arts står en statue av den første presidenten Joshua Reynolds, som levde på 1700-tallet. Nå er det Edvard Munch-plakater som preger inngangen.