Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munch-familien mener Huitfeldt må på banen nå

Elisabeth Munch-Ellingsen beskriver det politiske kaoset rundt Munch-museet som sørgelig og latterlig.

- LATTERLIG:  Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er opprørt over den lange prosessen rundt Munch-museet, som foreløpig ikke har ført til noen avklaring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- LATTERLIG: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er opprørt over den lange prosessen rundt Munch-museet, som foreløpig ikke har ført til noen avklaring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Etter at den nye utredningen for Munch-museet foreslå 14. september, har det vært stille fra kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap). I gårsdagens Dagbladet oppfordret stortingspolitiker Ib Thomsen (Frp) henne til å komme på banen og hjelpe kommunen med å finne en løsning.

Det støtter Munch-familien.

- Det er blitt utsatt i flere år, og har allerede kostet mye penger uten at man er kommet lenger. Det ligger ikke an til at de blir enige heller, derfor må noen skjære igjennom, og det må være regjeringen og kulturminister Anniken Huitfeldt, sier Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen til Dagbladet.

Flere har vært sterkt kritiske til prosessen. Blant annet beskrev kunstner Håkon Bleken Munch-behandlingen som skandaløs og tragisk i forrige uke, og Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff mente den fastlåste situasjonen rundt Munchs kunst er negativ for Norges omdømme.

TAUS:  Kulturminister Anniken Huitfeldt blir oppfordret til å ta bladet fra munnen og skjære igjennom i kaoset rundt Munch-museet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAUS: Kulturminister Anniken Huitfeldt blir oppfordret til å ta bladet fra munnen og skjære igjennom i kaoset rundt Munch-museet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Elisabeth Munch-Ellingsen er oppgitt over prosessen.

- Diskusjonen er latterlig, hele greia er sørgelig. Det trekker og trekker ut. Jeg blir matt av hele prosessen, sier hun.

- Umodent 14. desember i fjor gikk Oslo bystyre inn for nei til Lambda etter en rotete politisk prosess, og bestilte da rapporten for alternativene på Tullinløkka og Tøyen.

Det er den utredningen som kom i forrige uke, men ga ingen umiddelbare bevegelser i den ene eller andre retningen. Per i dag er det ikke politisk flertall for noen av museumsalternativene.

Munch-Ellingsen har tidligere uttalt at hun mener spørsmålet rundt et nytt Munch-museum er for stort for lokalpolitikken. Det mener hun er blitt ytterligere bevist av at den nye rapporten foreløpig ikke har ført til noen politiske bevegelser.

- Det er enda tydeligere nå når det ikke er flertall for noen av forslagene. Det virker umodent. Det virker som det ikke engang finnes vilje til å ta en beslutning, sier Munch-Ellingsen.

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, er enig i at prosessen har vært langdryg.

- Jeg er enig i at denne prosessen, som har pågått over mange år, ikke er Oslos politikere verdig. Men jeg har tro på at bystyret samler seg om en endelig løsning denne høsten. Nå har bystyret det kunnskapsgrunnlaget de trenger, sier Bjercke.

- Lambda For Munch-familien er det viktig at ett av alternativene blir vedtatt så snart som mulig.

- Vi har ikke forholdt oss til dette på noe annet vis enn at Lambda faglig ble vurdert til å være en veldig god løsning. I tillegg er det et utradisjonelt bygg, som ligger ved Operaen. Munchs arv fortjener å bli ivaretatt og håndtert på en profesjonell måte ved at sentrale myndigheter kommer på banen, sier Munch-Ellingsen, og legger til:

FAKSIMILE:  Dagbladet 18. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 18. september 2012. Vis mer

- Lambda er det forslaget som rasket kan realiseres og bør derfor ha høy prioritet i denne langdryge prosessen.

Til tross for flere oppfordringer om å ta bladet fra munnen, gjorde kulturministeren det klart i går at hun ikke vil kommentere saken. Hun skrev følgende i en e-post til Dagbladet:

- Jeg er engasjert i saken, men tror ikke det vil bidra til noen løsning dersom jeg sier noe offentlig om dette på det nåværende tidspunkt.

FAKSIMILE:  Dagbladet 16. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 16. september 2012. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media