Munch-krangel i NRK

Munch-familien truer NRK om ikke familienavnet uttales korrekt.

(Dagbladet.no): Skal man si Munch med åpen «u», eller skal man skal man uttale Munch med «o», slik de aller fleste journalistene i NRK gjør. Det var tema i radioprogrammet «Her og Nå» i statskanalen i dag, etter at familien til kunstneren Edvard Munch har sendt et ganske skarpt brev til kringkastningssjef Bernander.

Etterkommerne har rett

Munchs etterkommere er grundig lei av at kunsterens navn til stadighet uttales feil. Familien har gjentatte ganger gjennom årenes løp forsøkt å få NRK-ansatte til å uttale navnet korrekt, men til ingen nytte.

I følge språkviter Sylfest Lomheim er det den som bærer navnet, eller den som gjorde det, som alltid har rett når det gjelder uttale av eget navn. Og Munch uttalte navnet sitt med åpen «u».

Rent juridisk kan ingen pålegge noen å uttale et navn riktig, men Munch-familien har et sterkt kort i bakhånd. Det er nemlig familien som forvalter rettighetene til Edvard Munchs kunst, noe de gjør fram til 2014. Om ikke NRK bøyer av, kan familien nekte lisenskanalen å bruke og vise Munchs kunst i sine tv-sendinger.

Kringkastingssjef John Bernander tar henvendelsen fra Munchs familie alvorlig, og opplyser at han vil forsøke å få til en dialog med familien og en praktisk tilrettelegging av riktig navneuttale i NRK.

SELVPORTRETT:</B> Dette bildet tok Edvard Munch av seg selv i et speil.