Munch-kunst for millioner på avveie

37 Munch-bilder til en verdi av mellom 100 og 200 millioner kroner er på avveie.

(Dagbladet): Onsdag 2. mai selger Petter Olsen sitt eksemplar av Edvard Munchs «Skrik» på auksjon i New York. Den forventede prisen på en halv milliard kroner sementerer Munchs posisjon som den viktigste norske kunstmaleren gjennom tidene.

Samtidig er en rekke av Munchs arbeider på avveie etter tyverier fra private hjem, gallerier og museer.

Enda flere har har status «ukjent» - det vil si at det ikke er offentlig kjent hvor de er, i hvilken forfatning eller hvem som eier dem.

37 registrerte Kunstneren etterlot seg 1789 malerier, rundt 5000 tegninger og hele 25 000 grafiske verk, opplyser Munch-museet. Det overveiende flertallet av disse er i museets magasiner.

Totalt 93 verk hadde statusen «ukjent» da Munch-museet katalogiserte kunstnerens verker.

Det finnes ingen oversikt over savnede Munch-verker i Norge, men britiske Art Loss Register - som hevder å være verdens største katalog over stjålet kunst - har i øyeblikket registrert 37 verk av Munch som meldt stjålet og ikke kommet til rette.

HISTORIEN: Et velkjent Munch-motiv. Et litografi med dette motivet ble stjålet i fra et galleri i Oslo i 2009. Tyvene brøt seg inn ved å knuse rute.
PÅ AVVEIE: Et eksemplar av litografiet "Løsrivelsen" ble stjålet i Oslo i 2009. Det er et av mange Munch-verker som er registrert stjålet og fortsatt bortkomment hos det internasjonale Art Loss Registry. Munch lagde flere versjoner av sine bilder, og de stjålne eksemplarene kan avvike noe fra de som er avbildet her. Alle foto: Munchmuseet
PÅ AVVEIE: En variant av det berømte maleriet "Madonna" ble stjålet fra en privatperson i 1997. Det skal fortsatt være på avveie.
PÅ AVVEIE: "Mannshode i kvinnehår" ble stjålet fra en residens i Sverige i 2003.
DØDEN OG KVINNEN: Skal ha blitt stjålet fra et norsk auksjonshus i 2007.
BROSJEN: Et slikt trykk ble borte fra et privat norsk hjem i 1982 og angivelig fortsatt på avveie.
GATE I KRAGERØ: Har vært savnet siden andre verdenskrig.
PUBERTET: Et kobberstikk av det berømte Munch-motivet skal ha blitt stjålet fra et privat hjem i Norge i 1972.
PORTRETT AV LUDWIG JUSTI: Stjålet i Tyskland i 1957 og angivelig på avveie på 54. året.
ARBEIDERE I SNØ: Stjålet fra galleri i Oslo i 2009.

Dette kan omfatte kunstverk som feilaktig er meldt stjålet, eller kunstverk der det korrekte eierskapet er omstridt.

- 37 er et oppsiktsvekkende høyt tall. Jeg forutsetter at en rekke av disse forsvinningene er av eldre dato. Et nærliggende spørsmål blir da hvor mye ressurser som er lagt i etterforskning av disse sakene, sier Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner.

Verdt millioner Blant kunstverkene som er oppført som stjålet i Art Loss Register, er litografiene «Historien» og «Løsrivelse 2», som ble stjålet med bare måneders mellomrom fra kunsthandler Kaare Berntsen og Nyborgs Kunst i Oslo i 2009.

Også maleriet «Madonna med brosje», meldt stjålet fra en privatbolig i Norge i 1982, og maleriene «Melankoli» og «Attraksjon 1», stjålet i Norge i 1981, er ifølge registeret fortsatt på avveie.

Dagbladet har fått antydet at de 37 Munch-verkene kan ha en samlet verdi på mellom 100 og 200 millioner kroner.

- Selges privat - Munch er en internasjonalt kjent kunstner med et verdensmarked. Samtidig som det er mange steder verkene hans kan forsvinne, er det også mange steder de kan selges, sier Elgheim.

Han forklarer at markedet består av to kanaler: Det er det åpne markedet, som auksjoner, der hensikten er å kunngjøre salget for flest mulig, slik som «Skrik»-salget. Og det lukkede markedet, der kjøper og selger har direkte kontakt med hverandre eller via en mellommann.

SJOKKRAN: I august 2004 ble «Skrik» og «Madonna» stjålet fra Munchmuseet på høylys dag. Kunstverkene kom til rette to år senere - det har langt fra skjedd med alle Munch-bilder som er stjålet gjennom årenes løp. Foto: Str / NRK / SCANPIX
SJOKKRAN: I august 2004 ble «Skrik» og «Madonna» stjålet fra Munchmuseet på høylys dag. Kunstverkene kom til rette to år senere - det har langt fra skjedd med alle Munch-bilder som er stjålet gjennom årenes løp. Foto: Str / NRK / SCANPIX Vis mer

- I sistnevnte marked finnes det også muligheter for de som ikke har ærlige hensikter, slik som ved stjålede verker, hvis man velger å gå utenom seriøse forhandlere, sier Elgheim.

- At stjålne Munch-verker finnes i det private markedet er ikke til å unngå. Og de befinner seg nok i stor grad hos folk som ikke er klar over at de er stjålet.