Munch-maleri solgt for 2,2 millioner

Edvard Munchs maleri «Park i Køsen» fra 1906 ble i kveld solgt på juleauksjonen hos Blomqvist kunsthandel i Oslo for rekordhøye 2,2 millioner kroner.

Det er det dyreste bildet som er solgt på auksjon i Norge i år. Kjøper var en nordmann bosatt i utlandet, får NTB opplyst. Forhåndsvurderingen av bildet var på 2,5-2,8 millioner. Det var kun en budgiver.

For kort tid siden ble et maleri av Adolph Tidemand «Håkon Jarls død» omsatt for 800.000 kroner på en annen auksjon i Oslo. Men det relativt ukjente Munch-bildet satte altså ettertrykkelig ny auksjonsrekord.

Tidlige malerier av Jakob Weidemann er etterspurt som aldri før og flere av hans bilder fra 40- og 50-årene ble solgt langt over vurdering i kveld. Ellers gikk Hans Dahls «Lænsende for stormen» - et kjempebilde på hele to ganger tre meter - for 700.000 kroner og et vinterbilde av Fritz Thaulow for 390.000.

Et annet Munch-maleri, det usignerte «Portrett av Dagny Bohr», gikk langt under vurderingen på 500.000 og ble klubbet for 220.000 kroner.

Økonomisjef Nils Hauff hos Blomqvist sier til NTB at innleveringen til auksjonene har økt siden de nye momsreglene trådte i kraft 1. september. På høstauksjonen i oktober omsatte Blomqvist for nesten 17 millioner kroner, som er ny rekord. Kjøper må nå ut med 15,6 prosent tillegg etter tilslaget, mens påslaget tidligere var på nærmere 35 prosent.

REKORD-DYR: Edvard Munchs maleri «Park i Køsen» ble i kveld solgt for 2,2 millioner kroner hos Blomqvist kunsthandel i Oslo. Foreløpig årets dyreste maleri solgt på auksjon. Etter salget ble bildet satt på lageret i påvente av å bli hentet av sin nye eier.