Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munch-museet frykter fallende Munch-interesse

- Begynner å haste med nytt museum.

PÅ ALLES LEPPER:  Etter Edvard Munchs maleri «Skrik» ble auksjonert bort til rekordpris i New York i mai, har interessen for den norske kunstneren vært enorm. Det ønsker Munch-museet å utnytte til det fulle.
Foto: Johannes Worsøe Berg
PÅ ALLES LEPPER: Etter Edvard Munchs maleri «Skrik» ble auksjonert bort til rekordpris i New York i mai, har interessen for den norske kunstneren vært enorm. Det ønsker Munch-museet å utnytte til det fulle. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

(Dagbladet): - Det er et paradoks at en million mennesker har sett Munch i Europa. Vi får henvendelser fra hele verden. Vi håper at politikerne faller på en beslutning snart. Vi begynner å få det travelt, behovet for et nytt museum soleklart, sier informasjonssjef ved Munch-museet Sture Portvik til Dagbladet.

Enorm interesse Tirsdag ble det kjent at verdens største kunstmuseum, Museum of Modern Art (MoMa), skal stille ut Edvard Munchs maleri «Skrik» fra 1895.

Saken har fått betydelig oppmerksomhet utenfor Norge, og Munch-museet opplyser at hele 428 internasjonale artikler er skrevet om begivenheten bare i løpet ett døgn.

I mai gikk «Skrik» under hammeren for rekordhøye 687 millioner kroner på Sotheby's i New York. Munch-utstillingen «Det Moderne Øye» er stilt ut i flere europeiske byer det siste året med snart en million besøkende.

BEKYMRET:  Informasjonssjef ved Munch-museet Sture Portvik (til høyre) er redd politikerne ikke fatter en beslutning rundt Munch-museets framtid før inngangen til jubileumsåret 2013. Her sammen med kollega og museumslektor Lin Stafner. Foto: Munch-museet
BEKYMRET: Informasjonssjef ved Munch-museet Sture Portvik (til høyre) er redd politikerne ikke fatter en beslutning rundt Munch-museets framtid før inngangen til jubileumsåret 2013. Her sammen med kollega og museumslektor Lin Stafner. Foto: Munch-museet Vis mer

Her hjemme er politikerne uenige om et nytt museum, og diskusjonen går rundt tre alternativer. I forrige uke kom rapporten som utredet Tullinløkka og Tøyen, men den ga likevel ingen bevegelser i det politiske miljøet. Per i dag er det ikke flertall for noen av alternativene.

Det bekymrer informasjonssjef ved Munch-museet Sture Portvik.

- Trist - Neste år er det Munch-jubileum, frykter du at det ikke foreligger en beslutning da?

- I så fall er det veldig trist. Det begynner å haste. Alle de tre alternativene kan bli bedre enn i dag. Prisen er lik, men det varierer hvor snart de kan realiseres. Det er viktig med en rask avgjørelse. Utredningen sier at Tøyen-alternativet vil innebære at vi ikke kan stille ut på tre-fire år. Det er ikke bra. Munch-interessen utenfor Norge vil da falle, og den tar det lang tid å bygge opp igjen, sier Portvik og fortsetter:

FAKSIMILE:  Dagbladet 19. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 19. september 2012. Vis mer

- Det er en enorm interesse for Munch etter at «Skrik» ble solgt i USA. Det hadde vært bra å utnytte denne bølgen maksimalt.

Han forteller at telefonen knapt har stått stille i dagens museet på Tøyen. Fra besøkende er tilbakemeldingene at det er fint der, før spørsmålet kommer om hvor resten av verkene er.

- Vi har verdens største samling, men får bare stilt ut en promille. I dag stiller vi ut 130 av totalt 26 000 kunstverk. Et nytt museum som Lambda vil gi oss tre og en halv gang så mye plass, sier Portvik.

- Før jul I gårsdagens Dagbladet sa Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen at kulturminister Anniken Huitfeldt må ta bladet fra munnen, og skjære igjennom for å få en løsning.

FAKSIMILE:  Dagbladet 18. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 18. september 2012. Vis mer

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, tok kritikk for den rotete politiske prosessen. Nå håper han å få en avklaring før nyttår.

- Mitt mål er at bystyret skal fatte beslutning før jul og jeg skal sørge for at de har all den kunnskap de trenger for det, sier Bjercke.

FAKSIMILE:  Dagbladet 16. september 2012.
FAKSIMILE: Dagbladet 16. september 2012. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media