NY UTSETTELSE: 12. desember skulle Oslo bystyre etter planen bli enige om hvor de skulle legge det nye Munch-museet. Nå tyder alt på at det ikke kommer til å skje. Illustrasjon: Herreros Arquitectos
NY UTSETTELSE: 12. desember skulle Oslo bystyre etter planen bli enige om hvor de skulle legge det nye Munch-museet. Nå tyder alt på at det ikke kommer til å skje. Illustrasjon: Herreros ArquitectosVis mer

Munch-museum utsettes IGJEN

Holder ikke løftet om Munchs fødselsdag.

(Dagbladet): - Slik det ser ut nå, vil det være helt umulig å komme fram til et Munch-vedtak 12. desember, sier SVs Marianne Borgen til Dagbladet.

Hun var en av flere som tidligere i høst annonserte 12. desember, Munchs fødselsdag, som datoen da Oslo bystyre skulle komme til enighet om hvor det nye Munch-museet skal bygges.

Nå venter nye utsettelser i saken, som allerede er blitt beskrevet som en politisk skandale. Borgen mener byråden må ta sin del av ansvaret.

- Urealistisk For at bystyret skal fatte et vedtak, må de nemlig først få en innstilling fra kulturkomiteen. Men komiteen kan ikke skrive en innstilling uten å ha fått overlevert en sak fra kulturbyråd Hallstein Bjercke. Det har de fortsatt ikke fått.

- Jeg vet ikke hva som er årsaken til det. Men det fører til at Munch-museet blir skadelidende, sier Borgen, som forteller at SV så langt ikke vurderer andre alternativer enn Tøyen.

Også Høyre har sluttet å håpe på et Munch-vedtak før nyttår.

- Et vedtak 12.desember er svært urealistisk. Men det er bedre at vi i ro og mak kommer til god løsning på et seinere tidspunkt, sier leder av kulturkomiteen Øystein Sundelin (H).

Ikke flertall Sundelin presiserer at saken kunne ha blitt hastebehandlet, og tidsfristen opprettholdt, dersom det hadde vært et flertall for ett av alternativene. Men det er det altså ikke.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er Tullinløkka et mer aktuelt alternativ for Lambda-forkjemperne, enn Tøyen.

- Høyre kjemper sammen med byrådskolleger for Lambda, men som alternativ er Nasjonalgalleriet mer realistisk enn Tøyen, sier Sundelin.

FORBANNA: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen beskriver den nye utsettelsen som en skam. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORBANNA: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen beskriver den nye utsettelsen som en skam. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen beskriver den nye utsettelsen som en «skam».

- Det er håpløst med så lite kompromissvillige politikere. De skal kunne komme fram til løsninger for fellesskapets beste. Det er en skam at de ikke rekker Munch-jubileet som lovet, sier hun.

Uenig Kulturbyråd Hallstein Bjercke sier det har tatt lengre tid enn planlagt, fordi han har vært opptatt av å ha en inkluderende prosess, og få fram all nødvendig informasjon.

- Jeg er uenig i at det ikke er kompromissvilje. Alle ønsker å få på plass en løsning, men det er nok ikke er realistisk å klare det innen 12. desember.

- Når blir dere vil bli enige?

- Vi skal legge fram saken så raskt som mulig, og så skal den behandles i bystyret. Der håper jeg å få på plass en bred enighet.