Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Munch-ranet er som en krimroman

Dronning Sonja utelukker ikke at omtalen av ranet kan ha bidratt til å øke interessen for Edvard Munch i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):-  Det er klart jeg savner «Skrik» og «Madonna», og håper at bildene snart kommer til rette, sa dronning Sonja da hun åpnet den store Munch-utstillingen på Museum of Modern Art i New York i går.

-  Denne utstillingen er helt fantastisk. Munch er en av de kunstnerne som har betydd mest for meg, understreket dronningen.

New York viste seg ikke fra sin beste side under dronningbesøket. Halvmeterhøye brøytekanter har plaget byen siden helgas store snøstorm som også førte til flyforsinkelser for dronningen.

Men uværet var over da hun kom til Museum of Modern Art i 53 gate i går ettermiddag.

Dronningen fikk nesten en hel time til å se utstillingen i ro og fred på egen hånd.

Munch er in

-  Kunstinteresserte i New York, og dem er det mange av, er veldig opptatte av Edvard Munch, sier norsk-amerikanske Else Hvistendal i lokalavisa Norway Times. Hun spår at Munch-utstillingen blir vårens store begivenhet i New York, og at amerikanerne vil strømme til utstillingen.

Avisene i New York omtaler nesten daglig Munch-ranet og rettssaken. Dronningen ser heller ikke bort fra at spenningen omkring Munch-ranet også kan ha bidratt til å øke interessen.

 STOR KUNSTNER: -  Jeg tror ikke vi vet før nå hvor stor Munch egentlig er, sa dronning Sonja da hun åpnet den store Munch-utstillingen på MoMA i New York i går, her sammen med Kynaston Mc Shine som har hatt ansvaret for «Edvard Munch. The Life of the Soul. Foto: Ørjan Ellingvåg
STOR KUNSTNER: - Jeg tror ikke vi vet før nå hvor stor Munch egentlig er, sa dronning Sonja da hun åpnet den store Munch-utstillingen på MoMA i New York i går, her sammen med Kynaston Mc Shine som har hatt ansvaret for «Edvard Munch. The Life of the Soul. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

-  Det er som en kriminalroman. Og jeg tror ikke vi vet før nå hvilken skatt vi egentlig har hatt i Norge, og hvor stor Edvard Munch egentlig er, sa dronningen.

Hun imponerte museumsansatte med sine kunsthistoriekunnskaper. Dronningen har som kjent studert kunsthistorie og kunne peke på hvor mange kunstnere som har blitt inspirert av Munch.

Første store

Det er første gang på 30 år at det har vært en stor Munch-utstilling i USA. Noen få av Edvard Munchs bilder ble vist for første gang ved Brooklyn Museum i 1942. Det har også vært en mindre utstilling i Washington.

Utstillingen ved MoMA (Museum of Modern Art) er satt i verk, av kunstkurator Kynaston McShine. Han har vært i Norge tre ganger i forbindelse med planleggingen av utstillingen.

Dyrt sikkerhetsopplegg

-  Dette har kostet mer enn du aner, sier McShine og vil ikke engang nevne hva forsikringen og sikkerheten omkring frakten av de verdifulle og uerstattelige kunstverkene koster. Men beløpet er så enormt at det har vært mange amerikanske privatpersoner inne i bildet som sponsorer.

Utstillingen, 87 malerier og et 50 talls arbeider på papir, viser Munch i hele hans bredde.

-  Jeg er imponert, sa Nasjonalmuseets Sune Nordgren ved åpningen. Nasjonalmuseet har bidratt med 14 sentrale verk til utstillingen. Munch-museet og Bergens Kunstmuseum har også bidratt med utlån av viktige bilder.

-  Men vi venter selvfølgelig at vi får noe tilbake fra MoMA for dette, sa Sune Nordgren.

Utstillingen varer fram til 8. mai.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!