Munch spredt over hele verden

Kjøperne er fra Nord-Amerika, Sør-Amerika, Russland, Asia og Norge.

(Dagbladet.no): De åtte Munch-bildene som ble solgt på Sotheby\'s i går, blir spredt over hele verden. «Generasjoner» som ble solgt for 15 millioner kroner gikk til en russisk samler.

- Bildet blir sendt til Moskva i løpet av uka, forteller kunstsamler Einar Tore Ulving til Dagbladet.no. Han var til stede under auksjonen i går.

Etter det Ulving erfarer er maleriene «Ingeborg ved fjorden» (6,8 millioner kroner) og «Badende menn» Nesten 5,3 millioner kroner) solgt til Asia, mens et tredje bilde er solgt til Sør-Amerika.

- Det er interessant at bildene ble spredt såpass kraftig.

- Har dette noe å si for Munchs status og renommé?

- Nei. Munchs status har vært fenomenal siden før 2. verdenskrig.

I følge Munch-ekspert Hans R. Elgheim kommer det dyreste maleriet, «Sommerdag», tilbake til Norge. Dagbladet.no prøvde å jakte på kjøperen tidligere i dag, men lyktes ikke.

Ulving selv har kjøpt et bilde til en person i Nord-Amerika som har tilknytning til Norge. Han vil ikke fortelle hvem det er.

MUNCH-REKORD:Maleriet «Sommerdag» gikk for over 70 millioner kroner på auksjonen i går. Foto: AP
MUNCH-REKORD:Maleriet «Sommerdag» gikk for over 70 millioner kroner på auksjonen i går. Foto: AP Vis mer

- Jeg tror ikke min kunde har noe i mot å stå fram, men han får fortelle dette selv. Du kan ringe igjen om noen dager, sier Ulving.

En mulig kjøper er Per Arnstein Arneberg, skipsrederen som flyttet fra Norge til USA i 1952. Overfor Dagens Næringsliv har han tidligere bekreftet at han kom til å by på et av bildene som barndomsvennen Fred. Olsen la ut for salg i går. Han har allerede en betydelig Munch-samling.

UKJENT KJØPER:</B>Bildet havneer i Norge, men det er foreløpig ukjent hvem kjøperen er.