Munchmuseet trodde bildet var stjålet for 48 år siden - men sannheten var en annen

Dagbladet fant ut at det forsvunne bildet ikke var så forsvunnet likevel.

DUKKET OPP: Knut Ormhaug, samlingsleder ved Kode, viser fram maleriet som Munchmuseet og Oslo kommune har trodd var stjålet siden 1970. Bildet var aldri stjålet likevel. FOTO: Dag Fosse / KODE Bergen
DUKKET OPP: Knut Ormhaug, samlingsleder ved Kode, viser fram maleriet som Munchmuseet og Oslo kommune har trodd var stjålet siden 1970. Bildet var aldri stjålet likevel. FOTO: Dag Fosse / KODE Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I nesten 50 år har Oslo kommune og Munchmuseet trodd at kunstverket «Fiskerhjem om kvelden», malt av Johan Berner Jakobsen, har vært stjålet. Oljemaleriet er en del av Stenersensamlingen, som består av 905 kunstverk.

Kunstsamlingen ble gitt i gave til Oslo kommune i 1936 av kunstsamleren Rolf E. Stenersen, og har tidligere vært utstilt på Stenersenmuseet, før Munchmuseet overtok den i 2010.

I Munchmuseets register står denne beskjeden oppført om maleriet «Fiskerhjem om kvelden»; Bildet er «trolig stjålet 1970». Men i et brev fra 1973, som Oslo kommunes kunstsamlinger har sendt til Studentsamskipnaden i Oslo, står helt andre opplysninger om hva som har skjedd med bildet.

Dagbladet har sett brevet, og kan dermed komme med helt nye opplysninger om maleriet.

Løsning på mysteriet

Først står det at kommunerevisjonen verken fant bildet eller opplysninger om det i 1971, og at tilsynsmannen opplyste 7. juli 1971 at det for ham var uklart hvordan bildet hadde kommet ut av magasinet, hvor de trodde det stod lagret.

«Flere av Jacobsens bilder var for noen år siden på utstilling og ble tilbakelevert under hans sommerferie. Han utelukker ikke at det kan ha oppstått feil ved dette. Vedkommende som tok imot bildene hadde ikke kjennskap til hvilke bilder som var lånt ut, og hadde heller ikke foretatt noen kontroll. Dette har alltid vært et svakt punkt ved forvaltningen av samlingen», skriver Oslo kommunes kunstsamlinger, som den gangen hadde ansvaret for kunstsamlingen hos seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer