Munchs hus åpnes i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Nesten åtte år etter at planene ble unnfanget, står skipperhuset der Edvard Munch bodde i Warnemünde endelig nyoppusset - så godt som klart til å ta imot norske og tyske kunstnere. I dag blir «Munch-Haus» i sentrum av østersjøidyllen innviet av tilreisende tyske og norske gjester og av lokalbefolkningen, som har støttet entusiastisk opp om arbeidet.

- Responsen fra nettopp lokalbefolkningen har vært enestående. Vi har opplevd at naboer har kommet og tilbudt sin hjelp. Både byggelederen og to arkitekter har arbeidet gratis.

  • Historikeren og norgesvennen Petra Schmidt (32), som selv er født og oppvokst i Warnemünde, sier til Dagbladet at ideen har vært at det 250 kvadratmeter og to etasjer store trehuset, med adresse Am Strohm 53, skal bli en framtidig bru mellom tyske og norske kunstnere.
  • Sammen med større rom for mindre konserter og utstillinger, får huset to atelierer som er tilknyttet to mindre boligavdelinger. Der vil en tysk og en norsk kunstner få anledning til å å bo og arbeide inntil ett år.
  • Arbeidet med å sette huset i stand har vært et kappløp for å skaffe penger. - Flere ganger underveis i arbeidet har det vært slutt på pengene, sier Petra Schmidt. Hun regner med at det er brukt rundt fire millioner norske kroner på prosjektet.
  • Bidrag fra norske Kværner, Hydro, Statoil og fra det tyske gasselskapet Verbundsnetz Gas AG har gjort det mulig å sette huset i stand. Men fortsatt gjenstår innredningen. Der håper Petra Schmidt på hjelp fra gjestene som i dag finner veien fra Norge til Warnemünde.

Sammen med den pensjonerte kontreadmiralen og stabssjefen fra Kolsås Wolfgang H. Brost har hun vært drivkraft i arbeidet med å få satt i stand huset der Munch tilbrakte halvannet år, fram til oktober 1908: - Vi ønsket å beholde så mye som mulig av huset intakt fra den gang. Det har kostet, men jeg føler at vi har lyktes.

Både malere, forfattere, komponister og andre kunstnere skal kunne søke om plass i Munchhuset - der mesteren selv hentet krefter og forberedte utstillinger i både København, Paris og tyske storbyer.

Kjøpet av huset ble mye dyrere enn beregnet for to år siden. Et arvefellesskap med til sammen 60 slektninger måtte betales ut.

Ergerlig å tenke på for Petra Schmidt, som i studiedagene i Rostock fikk tilbud om å overta huset for 20000 kroner fra den daværende eieren. Men det var for mye penger for en DDR-student.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer