Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munchs Ibsen solgt for 22,3 mill.

LONDON (Dagbladet): Edvard Munchs berømte maleri «Henrik Ibsen på Grand Café» er sannsynligvis på norske hender. En norsk gallerist skal ha fått tilslaget på maleriet på vegne av en kjent norsk forretningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forhånd var maleriet taksert til vel sju millioner kroner, men den voldsomme interessen for bildet viste raskt at portrettet ville gå til en langt høyere pris. Sluttsummen på over 22 millioner kroner overrasket mange av dem som var kommet for å forsøke å få kloa i bildet. Men Munch-originalen skal ha havnet på norske hender via galleristen Ben Frija, som driver Galleri K på Briskeby i Oslo.

Kjempeglad

- Jeg blir kjempeglad hvis det stemmer at bildet kommer til Norge. Det er det aller viktigste. Vi hadde ikke sjanse til å kjøpe det. Det ble altfor dyrt, sier direktør i Nasjonalgalleriet Tone Skedsmo til Dagbladet.
Nasjonalgalleriet var til stede, men har et innkjøpsbudsjett på «fattige» tre millioner kroner i året. Denne gang hadde de fått med seg noen private velgjørere, men måtte likevel gi seg raskt.

Maleriets første eier var den tyske forfatteren Otto Brahms, som kjøpte det i 1905. Seinere overtok familien Kessler bildet.

Da Eva Kessler rømte fra nazistene i 1934 tok hun det med seg til New York, og maleriet har vært i Kessler-familiens eie siden.

Sotheby's representant i Norge, Ingeborg Astrup, virket glad og lettet etter at auksjonen var over. Hun sier til Dagbladet at hun vet hvem kjøperen er.

Ga seg

Advokat Harald Lie var også til stede på auksjonen på vegne av en klient. Lie stanset på 13 millioner kroner. Da mente han maleriet ikke var verd mer.

- Jeg er rimelig sikker på at maleriet gikk til en norsk kjøper, og jeg tror jeg vet hvem det er, sier Harald Lie hemmelighetsfullt.
Sotheby's presseavdeling opplyser til Dagbladet at han, eller de, som kjøpte Munch-bildet nok vil fortelle hvem de er om ikke så lenge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!