Munchs Ibsen solgt for 22,3 mill.

LONDON (Dagbladet): Edvard Munchs berømte maleri «Henrik Ibsen på Grand Café» er sannsynligvis på norske hender. En norsk gallerist skal ha fått tilslaget på maleriet på vegne av en kjent norsk forretningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På forhånd var maleriet taksert til vel sju millioner kroner, men den voldsomme interessen for bildet viste raskt at portrettet ville gå til en langt høyere pris. Sluttsummen på over 22 millioner kroner overrasket mange av dem som var kommet for å forsøke å få kloa i bildet. Men Munch-originalen skal ha havnet på norske hender via galleristen Ben Frija, som driver Galleri K på Briskeby i Oslo.

Kjempeglad

- Jeg blir kjempeglad hvis det stemmer at bildet kommer til Norge. Det er det aller viktigste. Vi hadde ikke sjanse til å kjøpe det. Det ble altfor dyrt, sier direktør i Nasjonalgalleriet Tone Skedsmo til Dagbladet. Nasjonalgalleriet var til stede, men har et innkjøpsbudsjett på «fattige» tre millioner kroner i året. Denne gang hadde de fått med seg noen private velgjørere, men måtte likevel gi seg raskt.

Maleriets første eier var den tyske forfatteren Otto Brahms, som kjøpte det i 1905. Seinere overtok familien Kessler bildet.

Da Eva Kessler rømte fra nazistene i 1934 tok hun det med seg til New York, og maleriet har vært i Kessler-familiens eie siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer