Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munker oppdaget på YouTube

Lastet opp video for moro skyld. Nå gir de ut plate på verdens største plateselskap.

(Dagbladet.no): - Vi gjorde det egentlig bare for moro skyld, sier Pater Philipp ved det østerrikske sisterianerklosteret Stift Heiligenkreuz om klosterets munkekor, som postet en YouTube-video av seg selv da de fikk nyss om at Universal Music var på leting etter nye stjerneskudd i den ikke ubetydelige populærmusikalske sjangeren gregoriansk sang.

Nå er munkene likevel klare for å legge ned en seriøs innsats for å bli verdensstjerner. Blant hundrevis av innsendte bidrag fra kor over hele verden, valgte det internasjonale plateselskapet å signere kontrakt med nettopp dem. Albumet, som skal komme i løpet av året, får verdensomspennende distribusjon, ifølge Reuters.

- Ble svært overrasket

- Det var en venn av oss som tipset om at plateselskapet var på utkikk etter et kor som drev med gregoriansk sang. Vi ble svært overrasket over at de valgte å signere platekontrakt med oss - vi er jo ikke profesjonelle sangere, selv om vi synger hver dag som en del av vår åndelige aktivitet ved klosteret, sier Philipp til Dagbladet.no.

Han er selv novise ved klosteret og blant de femten sangerne i koret. Det lever i alt 40 munker i hovedklosteret, som ifølge deres egen nettside er verdens nest eldste sisterianerkloster - stiftet i 1133. Stift Heiligenkreuz ligger litt over ei mil utenfor middelalderbyen Baden, rett sør for Wien. I fjor ble klosteret besøkt av Pave Benedict.

- Nå går ting veldig raskt. Innspillingene til plata starter allerede neste uke, sier Pater Philipp.

Får ikke beholde pengene selv

Han innrømmer at det er noe spesielt for katolske munker å tre inn i den internasjonale platebransjen, og sier ingen av korsangerne vil motta personlig royalties fra platesalget.

PÅ NETT: Munkekoret i det eldgamle klosteret lastet opp en YouTube-video av seg selv, og nå blir de storsatsing hos Universal Music. - Vi er ikke Robbie Williams eller Michael Jackson, men vi synger hver dag fordi det er del av bønnen, sier en representant for klosteret. Foto: STIFT HEILIGENKREUTZ
PÅ NETT: Munkekoret i det eldgamle klosteret lastet opp en YouTube-video av seg selv, og nå blir de storsatsing hos Universal Music. - Vi er ikke Robbie Williams eller Michael Jackson, men vi synger hver dag fordi det er del av bønnen, sier en representant for klosteret. Foto: STIFT HEILIGENKREUTZ Vis mer

- Jeg regner med at pengene vi eventuelt tjener, vil gå rett til klosterets humanitære arbeid. Vi samarbeider blant annet med et fattig kloster i Sri Lanka, sier Philipp.

Xbox-soundtrack

Den middelalderske gregorianske sangen er basert på såkalte modale skalaer og karakteriseres av fravær av flerstemte harmonier og tradisjonell rytmikk.

Sangformen fikk en renessanse på 80-og 90-tallet gjennom new age-bevegelsen, og i technovariant med artister som tyske Enigma. Siden har flere utgivelser med den beroligende korsangen vist seg å ha kommersiell slagkraft.

Det var imidlertid etter at det ekstremt populære Xbox-spillet «Halo» brukte gregoriansk sang som lydspor at Universal Music bestemte seg for å satse på sjangeren. De annonserte i en rekke religiøse tidsskrifter at de var på leting etter nye gregorianske verdensstjerner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media