Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronaviruset:

Munnbind er ikke godt nok!

Smittevern mangler for personell i helsevesenet. Sykehjemspersonell smittes og blir smittekilder.

SMITTEVERN: - Fra forskjellige sykehjem meldes det om ufaglærte studenter og andre som deltar i direkte behandling og omsorg for coronasmittede pasienter, uten opplæring i isolatbehandling og uten tilstrekkelig personlig smittevern, skriver innsenderen. Illustrasjonsbildet er fra isolatposten på Ullevål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMITTEVERN: - Fra forskjellige sykehjem meldes det om ufaglærte studenter og andre som deltar i direkte behandling og omsorg for coronasmittede pasienter, uten opplæring i isolatbehandling og uten tilstrekkelig personlig smittevern, skriver innsenderen. Illustrasjonsbildet er fra isolatposten på Ullevål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Oslo hadde 2. april rundt 40 coronasmittede beboere ved 11 langstidshjem i Oslo, ifølge direktør for samfunnskontakt Henrik Mevold ved Sykehjemsetaten i Oslo. Nå skal det etableres 500 avlastningsplasser for sykehus. Rask smittespredning ved sykehjem i Oslo tyder på manglende kontroll over epidemien og manglende smitteverntiltak. Sykehjem blir dermed ikke noe trygt sted for gamle og syke som trenger nærkontakt og hjelp til nesten alle aktiviteter. Både pasienter og personell er særlig utsatt dersom epidemier kommer til sykehjemmet.

Bjørg Marit Andersen, professor dr med.
Bjørg Marit Andersen, professor dr med. Vis mer

I sykehjemmet sprer coronavirus og andre luftveisvirus som influensa seg som «ild i tørt gress», når godt smittevern og isolasjonstiltak mangler. Derfor bør coronasmitte-pasienter isoleres som luft- og kontaktsmitte. Personale som skal stelle slike pasienter må – før de går inn i rommet – ta på personlig, engangs smittevernutstyr/smittevernsett (hette, frakk, åndedrettsvern/P3-maske, briller/skjerm og hansker). De skal også ha kurs og trening i hvordan kle av smittevernutstyret etter bruk for å unngå selv-smitte. Ved behandling av smitteførende pasienter skal bare profesjonelt, helsefagutdannet personell delta.

Fra forskjellige sykehjem meldes det om ufaglærte studenter og andre som deltar i direkte behandling og omsorg for coronasmittede pasienter, uten opplæring i isolatbehandling og uten tilstrekkelig personlig smittevern. Derved skjer minst to uheldige utviklinger; personell blir syke og smitter til andre, og pasienter blir syke og særlig de gamle blir alvorlig syke og noen dør. I begge scenarioer skjer en oppblussing av epidemien som holder smittespredningen ved like i små og store samfunn.

I sykehus er det også manglende smittevern og kontroll av epidemien, noe som framgår av at nesten ti prosent av påvist smittede til nå er sykehusansatte og cirka fem prosent av alt helsepersonell i landet sitter i karantene etter eksponering for smitte! Godt smittevernutstyr og god opplæring gjør helsepersonell tryggere i sitt arbeid og hindrer sykefravær.

Antall nysmittede øker på landsbasis for hvert døgn med 200 – 350 nye tilfeller. Testingen øker og ca. fem prosent av testede er positive, dvs. «god fangst». Hvis denne utviklingen fortsetter, vil det etter hvert bli stort underskudd på personell både i primærhelsetjenesten og ved sykehus.

Mangel på smittevernutstyr går igjen. Før dette kommer på plass og blir brukt på en adekvat måte av profesjonelt helsepersonell, tror jeg det kan være vanskelig å stoppe denne epidemien. Særlig viktig er det å følge gode rutiner som inkluderer tiltak mot luftsmitte. Dette er i tråd med anbefalinger fra CDC i USA og ECDC i Europa som går for bruk av filtrerende masker!

Kirurgisk munnbind kan beskytte noe og er bedre enn ikke noe, men ikke så godt som P3 masker mot innånding av viruspartikler. Kirurgiske munnbind er ikke godkjent av Arbeidstilsynet, mens P3-masker er godkjent med filtereffekt mot blant annet virus og bakterier.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

Smittevernsett, komplett til engangsbruk – kan beregnes i henhold til aktivitet ved sykehus og i primærhelsetjenesten. For eksempel: ved intensivbehandling bør det beregnes to sett for hver vakt samt seks ekstra sett for tilsyn og andre aktiviteter. Intensivpasienter med coronasmitte er innlagt cirka 20 døgn i gjennomsnitt, viser studier. Bare en intensivpasient vil da trenge minst 250–300 smittevernsett.

Det største behovet vil trolig primærhelsetjenesten ha og da særlig sykehjem og hjemmesykepleie. Å samle smittede i egne enheter med behandling, stell og tilsyn av profesjonelt helsepersonell som bare jobber med disse pasientene, vil trolig spare bruk av smittevernutstyr og redusere smittespredning.

Det er for mange smittelekkasjer i samfunnet i dag. Smitten skiller ikke mellom helsenivåer, og det gjør heller ikke smittevernutstyr. Når helsemyndighetene trapper opp til godt nok smittevernutstyr fordelt til hele landet, er det etter mitt skjønn bedre håp om å stoppe en slik smittsom epidemi.

(Kilde: Beskyttelse av luftveier, munn og øyne, Elefantus forlag, 2016)

CORONA: Legen Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset covid-19. Foto: NTB Scanpix. Programleder: Emilie Rydning. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!