Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munnfrekk matrap

Mmm...konseptrap!

CD: Daniel Dumile skifter alias oftere enn folk skifter sokker. MF Doom, Viktor Vaughn og King Geedorah er alle tegneserieinspirerte gærninger med en helt egen evne til å svi av fantastisk fanatiske rim.

Undergrunnen

Tidlig på nittitallet var han en del av rapgruppa KMD og gikk under navnet Zev Love X. På grunn av det kontroversielle platecoveret til albumet «Black Bastards», ble gruppa droppet av plateselskapet i 1994, og Daniel forsvant ned i undergrunnen.Da han dukket opp fem år seinere var han iført en metallmaske foran ansiktet. MF Doom var født, og en mer mytoman hiphopfigur skal du lete lenge etter.

I MF Dooms tegneserieunivers finner vi både superhelter og superskurker - og ingen av dem har egentlig rent mel i posen. Men selv superskurker trenger en matbit iblant. Alle låtene på «Mm.. Food» har matinspirerte titler, og selv om man kanskje ikke får vann i munnen av å tenke på «Fillet- O- Rapper», er det umulig å ikke glise litt.

Metaforer

Nå rapper MF Doom selvfølgelig ikke bare om mat. Han bruker det bare som et metaformessig plattform for å raljere rundt amerikansk populærkultur. Han super-sizer måltidet på den skeivt fengende «Hoe Cakes», og på «Poo Platter» glemmer han maten og er mer opptatt av å redde verden. Som vanlig er lydbildet skeivt, vinglete og småpsykotisk vidunderlig. Problemet er bare at vi har hørt det før. Fjorårets Viktor Vaughn-album var strålende og det var også Madlib-samarbeidet «Madvillain» fra i vår. På «Mm.. Food» tar han i bruk alle sine velkjente virkemidler, men denne gangen er det som om han bare gjentar seg selv, og ikke finner på noe nytt. Det er fastfood, rett og slett.

MF Doom er kongen av konseptrap. Denne gangen konsentrerer han seg mest om mat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media