DEBATT

Debatt: Tannhelse

Munnhelse er også helse

Kjære politikere, nå skriver jeg direkte til dere om det «banale» problemet munntørrhet.

OPPVÅKNING: Vi trenger en grunnleggende oppvåkning og forståelse for at munnhelse og generell helse er to sider av samme sak, skriver professor Janicke Liaaen Jensen i dette innlegget. Foto: Margit Bratlie Selsjord / UiO
OPPVÅKNING: Vi trenger en grunnleggende oppvåkning og forståelse for at munnhelse og generell helse er to sider av samme sak, skriver professor Janicke Liaaen Jensen i dette innlegget. Foto: Margit Bratlie Selsjord / UiO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Er dette problemet «banalt» bare fordi dere ikke har opplevd det selv? Da vil jeg utfordre dere på følgende situasjoner:

Scenario én: Du går til tannlegen med et sår i munnen som ikke vil gro, og det viser seg å være kreft. Du blir bestrålt og alle spyttkjertlene dine blir ødelagt. Munnen din, et av kroppens mest følsomme områder, blir nå så tørr at hver matbit du tar, kjennes som sandpapir. Men synd for deg, dette problemet har du i munnhulen, som ifølge helsebyråkratiet ikke er en del av kroppen. Du må derfor bekoste alle produkter som gjør munnen din fuktigere og all fluorbehandling som vedlikeholder tennene dine selv.

Scenario to: Du «møter veggen» og blir satt på medisiner mot depresjon. Den følsomme munnen din blir igjen så tørr at spyttet ikke lenger kan beskytte tennene dine, og hullene melder seg. Du må betale for alle produkter mot tørr munn, og det meste av utgiftene til tannlegen selv.

Scenario tre: Du føler deg trøtt og sliten, men trodde det var utmattelse grunnet mye stress på jobben. Det viser seg at du har sykdommen «Sjøgrens syndrom». Fuktigheten i form av tårer i øynene og spytt i munnen blir nesten borte. Munn og øyne blir veldig tørre og såre.

Du får produkter som kan hjelpe deg mot de tørre øyne dine på blå resept, for øynene tilhører nemlig kroppen, men ikke munnen: Alle produkter mot munntørrhet må du betale for selv.

Det er urimelig at skader og sykdommer i munnhulen, i motsetning til sykdommer og skader andre steder på kroppen, i liten grad refunderes av folketrygden. Det er som om munnhulen ikke er en del av kroppen i helsebyråkratiet.

Vi trenger en grunnleggende oppvåkning og forståelse for at munnhelse og generell helse er to sider av samme sak. Det må derfor bevilges mer midler til forskning på munnhelse. Refusjoner til tannbehandling må økes. Det må innføres blå resept for produkter som kan øke spyttsekresjonen, smøre slimhinner, behandle soppinfeksjoner og sår i munnhulen, samt fluorbehandlinger. Dessuten trenger vi flere tannleger på sykehjem som kan ta vare på munnhelsen til beboerne der.

Det er på høy tid at munnhelse settes på dagsorden!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer