DEBATT

Debatt: Tannhelse

Munnhelse er også helse

Kjære politikere, nå skriver jeg direkte til dere om det «banale» problemet munntørrhet.

OPPVÅKNING: Vi trenger en grunnleggende oppvåkning og forståelse for at munnhelse og generell helse er to sider av samme sak, skriver professor Janicke Liaaen Jensen i dette innlegget. Foto: Margit Bratlie Selsjord / UiO
OPPVÅKNING: Vi trenger en grunnleggende oppvåkning og forståelse for at munnhelse og generell helse er to sider av samme sak, skriver professor Janicke Liaaen Jensen i dette innlegget. Foto: Margit Bratlie Selsjord / UiO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Er dette problemet «banalt» bare fordi dere ikke har opplevd det selv? Da vil jeg utfordre dere på følgende situasjoner:

Scenario én: Du går til tannlegen med et sår i munnen som ikke vil gro, og det viser seg å være kreft. Du blir bestrålt og alle spyttkjertlene dine blir ødelagt. Munnen din, et av kroppens mest følsomme områder, blir nå så tørr at hver matbit du tar, kjennes som sandpapir. Men synd for deg, dette problemet har du i munnhulen, som ifølge helsebyråkratiet ikke er en del av kroppen. Du må derfor bekoste alle produkter som gjør munnen din fuktigere og all fluorbehandling som vedlikeholder tennene dine selv.

Scenario to: Du «møter veggen» og blir satt på medisiner mot depresjon. Den følsomme munnen din blir igjen så tørr at spyttet ikke lenger kan beskytte tennene dine, og hullene melder seg. Du må betale for alle produkter mot tørr munn, og det meste av utgiftene til tannlegen selv.

Scenario tre: Du føler deg trøtt og sliten, men trodde det var utmattelse grunnet mye stress på jobben. Det viser seg at du har sykdommen «Sjøgrens syndrom». Fuktigheten i form av tårer i øynene og spytt i munnen blir nesten borte. Munn og øyne blir veldig tørre og såre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer