Munnhoggeri etter TV-debatt

Beskydningene haglet mellom Åsne Seierstad og den afghanske oversetteren Noor Sabah Nael etter at debatten i NRKs «Standpunkt» var over.

Temperaturen steg kraftig etter at «Standpunkt» var slutt. Åsne Seierstad ble igjen beskyldt for å være en løgner av Noor Sabah Nael, og Seierstad tok kraftig igjen.

- Du viste henne fingeren bak hennes rygg, påsto Noor Sabah Naels bror Farsad Nael overfor Seierstad et kvarter etter at TV-kameraene var slått av i NRKs debattstudio i går kveld.

- Nei, nå får dere gi dere, sa en tydelig oppgitt Seierstad. Ingen andre i nærheten av den norske suksessforfatteren hadde sett noe i nærheten av en oppreist langfinger.

Men stemningen var langt fra forsonende.

Skam

For selv etter ei uke med en opprørt Shah Mohammad Rais i landet virket det ikke som om hans støttespillere hadde fått rast fra seg.

- Shahs sønn Mansur kan ikke lenger sitte sammen med sin far, fordi han skammer seg over den måten han er beskrevet på i boka, sa Noor Sabah Nael til Seierstad etter sendingen.

- Jeg skal fortelle deg en ting, du skulle bare visst hvor mye jeg har fjernet av det Mansur fortalte meg, repliserte Seierstad.

Nael mente fortsatt Seierstad farer med løgn, blant annet fordi hun mener at det var Seierstad som hele tida ville ha Mansur med seg på pilegrimsreise. Ifølge henne trengte Seierstad ham som tolk og for å betale utgifter. Seierstad avviste det kontant.

Nael, som til daglig jobber som oversetter og tolk, har vært bokhandlerens fremste støttespiller i Norge den siste tida. Hun har beskyldt Seierstad for å krenke afghanske kvinner og for å spre løgner om Shah Mohammad Rais' familie. Det fortsatte hun med i går kveld, blant annet med belegg i e-poster sendt fra bokhandlerens første kone.

Under sendingen klarte Åsne Seierstad å beholde roen, men etterpå skiftet hun mellom å være oppgitt og til dels sint.

Løgn

- Jeg skjønner ikke at du kan tro på alt det Shah sier, med alle de blanke løgnene han har servert etter at han kom hit, sa Seierstad til Nael.

Da Noor Sabah Nael og hennes bror forsvant, fikk Seierstad puste ut.

- Jeg fryktet en rotete og sølete debatt i «Standpunkt», men jeg synes vi fikk belyst mange aspekter ved saken, mente Seierstad.

Hun nekter å klage over de tøffe verbale slagene etterpå, men innrømmer at presset og de stadige påstandene tar på.

Avlyser

Derfor avlyser hun besøket på helgas store bokmesse i Göteborg. - Jeg orker ikke oppmerksomheten. Det blir for mye, særlig når vi vet at bokhandleren også kan dukke opp der, sa Seierstad.

Det hun var mest glad for etter debatten i går kveld, var at hun hadde fått forsikringer fra kilder i Afghanistan om at boka hennes ikke kunne skade familien til Shah Mohammad Rais og ham selv.

Dagbladet var i går kontakt med BBC-reporter Lateef Lutfullah i Kabul. Han bekrefter at ytterst få snakker om feiden mellom bokhandleren Åsne Seierstad i Afghanistan. Ifølge ham snakker ingen om boka på radio eller skriver om den i avisene.

- Så deilig, utbryter Seierstad da hun får vite det.

Drapstrusler

Noor Sabah Naels opptreden i «Standpunkt» fikk i går kveld alvorlige konsekvenser. Da Dagbladet tok kontakt med henne ved midnatt, var hun på Majorstua politikammer for å anmelde trusler.

- Da jeg kom hjem, lå det drapstrusler i e-posten min, og på mobiltelefonen strømmet det inn sjikanøse meldinger, sier Nael.

Hun vet ikke hvor de kom fra, men konstaterer at avsenderen var norsk.

HARDE ORD: Åsne Seierstad og Noor Sabah Nael (t.h) utvekslet harde ord etter gårsdagens debatt. I midten Farsad Nael.