Munnkurv i Big Brother

Big Brother-deltakerne har forbud mot å si hva de mener når de kommer ut av huset. Produksjonsselskapet styrer all informasjon selv.

De er Norges mest profilerte mennesker for tida. Men deltakerne i Big Brother får ikke bestemme selv hva de skal si når de kommer ut av huset.

Dagbladet.no er kjent med at alle deltakerne har skrevet under på kontrakter der det går klart fram at de ikke får snakke med pressen uten at det er klarert med produksjonsselskapet Nordic Entertainment.

- Dette er ikke et forbud mot å snakke med pressen. Det er akkurat som med hvilken som helst annen forretningshemmelighet. De ansatte har et ansvar overfor firmaet, sier Big Brother-produsent Lasse Hallberg til Dagbladet.no.

Det er spesielt informasjon om hva som skjer inne i huset, og produksjonen av programmet, de vil holde tilbake.

- Jeg veit ikke hva som skjer hvis deltakerne bryter forbudet i kontrakten. Men jeg tror ikke de ønsker å finne det ut, sier en sentralt plassert kilde til Dagbladet.no.

Dagbladet.no var i kontakt med Nordic Entertainment i forrige uke, for å få en kommentar fra en av de utstemte deltakerne i anledning en annen sak. Da fikk vi klar beskjed om at i det bare var Rebekka (første deltaker som ble stemt hjem) vi kunne kontakte om den aktuelle saken. Hvis vi kontaktet noen av de andre utstemte, hadde de fått klar beskjed om at de ikke fikk gi uttalelser før Nordic Entertainment hadde godkjent det.

Hemmelighetskremmeriet står i skarp kontrast til hele ideen bak Big Brother. Der skal ingenting skjules, og TVNorge sender opptak av samleier, mobbing, gråting og svært private, familiære samtaler om blant annet utroskap - uten å ta nevneverdig hensyn til hvordan deltakerne blir oppfattet når de kommer ut av huset.

- Hva er dere redde for at deltakerne skal si?

- Vi er ikke redde for noen ting, sier Big Brother-produsent Lasse Hallberg.

- Hvorfor står det da i kontrakten at dere må godkjenne at deltakerne blir intervjuet?

- Fordi de er under vårt ansvar. Vi vil ivareta deres interesser.

- Hva slags straff får deltakerne hvis de bryter kontrakten?

- Det vil jeg ikke diskutere med deg. Det er en sak mellom deltakerne og Big Brother.

- Men det er et ganske viktig punkt i denne saken

- For meg er det ikke interessant å snakke om dette. Du prøver bare å gjøre denne saken ekstraordinær. Slike kontrakter er vanlig i artistbransjen.

- Men dette er et ekstraordinært program?

- Det er ikke mer ekstraordinært enn Hotel Cæsar.

- I Hotel Cæsar blir ikke mennesker overvåket 24 timer i døgnet i opptil hundre dager. Hva skal deltakerne gjør hvis de vil kritisere dere?

- Det er et fritt land. De kan si hva de vil.

- Men de må jo spørre dere om lov til å kritisere dere?

- Det stemmer ikke. Hvis de blir intervjuet, er det opp til dem hva de vil si, sier Big Brother-produsent Lasse Hallberg til Dagbladet.no.