Munnspill- kameratene

- Det er mange som liker munnspill, men det er mange som klarer seg uten det også, sier den belgiske munnspill-legenden Toots Thielemans (79) til sin norske kollega Sigmund Groven (54).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Munnspill

  • Fritungeinstrument, også kalt munnharmonika.
  • Det første munnspillet ble bygd i 1821 av C.F. Buscmann, i hovedsak for å stemme andre instrumenter.
  • Ble tradisjonelt brukt av mindre velstående musikk-utøvere og omreisende.

- Da jeg begynte å spille munnspill som 16-åring, var det ingen som tok instrumentet på alvor. Det ble sett på som et kuriøst tulleinstrument, forteller Groven. Fortsatt kan munnspill-ambassadørene Groven og Thielemans få slike kommentarer.

- Etter at Quincy Jones fastslo at jeg var hans favorittmusiker, repliserte en musikkskribent i New York: «Han ville vært min favorittmusiker også, hvis han ikke spilte munnspill. »

Når europeisk jazz' grand old gentleman og norske Groven møtes, skjer det med gjensidig respekt. De møttes første gang i forbindelse med en konsert i NRKs Store studio i 1964, men har aldri spilt sammen.

- Jeg er skolert mot folkemusikk og klassisk musikk, Toots er en jazzmusiker av fremste klasse. Det rimer ikke at vi to skal spille sammen. Men vi har møttes en rekke ganger opp gjennom årene, ikke minst på internasjonale munnspillfestivaler hvor vi gjerne sitter i juryer sammen og bedømmer amatører, forteller Groven.

Jo da, du leste riktig: internasjonale munnspillfestivaler. Det arrangeres slikt. Her til lands er Norsk Munnspillforum garantisten for at munnspillkulturen lever og ånder.

- Jeg får nesten daglig henvendelser fra folk som vil lære å spille. Det er et levende miljø for dette, sier Groven.

Noen timer før konsertstart ble det likevel tid til et møte mellom munnspillkameratene. New York-baserte Thielemans var i perlehumør foran deltakelsen på helgas Djangofestival. Han fant tid til en jam med det unge felevidunderet Ola Kvernberg, og til litt mimring.

- Første gang jeg var i Norge var i 1950. Benny Goodman hadde akkurat oppdaget meg, og tok meg med på Europa-turné. Vi spilte på Bislett Stadion i slutten av april. Det var så kaldt at vi måtte spille med hansker på, husker Thielemans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer