Muppet med hiv-smitte

Det dødelige viruset inntar barne-tv.

Verdens første hiv-positive barne-tv-dokke ser dagens lys. Det er produsenten av den sør-afrikanske utgaven av Sesam Stasjon som melder dette til Associated Press.

Om virkeligheten

Sør-Afrika er det landet i verden med høyest antall hiv-tilfeller, viruset som forårsaker AIDS. Over fire millioner - hver niende innbygger er smittet. Det anslås at 600 000 mennesker blir smittet hvert år. Denne tragiske virkeligheten skal nå gjenspeiles i fjernsyn for de aller minste.

Muppet-dokka som bærer viruset skal være ei fem år gammel, foreldreløs jente. «Hudfargen» hennes er ikke avgjort ennå.

- Hun er fantasifull, et fortellertalent og opptatt av å lære nye ting, opplyser produsent Robert Knezevic fra Sesame Workshop. Skaperne av den nye sesam-deltakeren håper at hun skal være med på å bekjempe stereotyper og avlive myter om folk med hiv.

Hun gjør sin entré i september.

Samfunnsengasjerte dokker

Alle Muppet-dokkenes far, Jim Henson, skapte serien «Sesame Street» for 33 år siden. Rettighetene er siden solgt til 83 land. Til Norge kom disse skapningene i 1989. Den norske versjonen ble hetende Sesam Stasjon og er til dags dato den største suksessen i norsk barne-tv.

Max Mekker, Alfa og de andre holdt seg unna verdenspolitikken her hjemme til serien gikk inn i 1999. I USA, derimot, valgte skaperne av den amerikanske utgaven å berøre noen av de vanskelige temaene som oppsto etter terrorangrepene på USA 11. september. Da den nye sesongen begynte i februar i år, ble karakteren Elmo redd etter at han ser en brann på en lunsj-bar i New York. Etter et besøk hos ekte brannmenn på en brannstasjon i Harlem får han imidlertid motet tilbake.

Senere episoder tok for seg emner som mangfold, toleranse, hvordan hamle opp med bøller, samt det å miste noen man er glad i.

<B>MED DER DET SKJER: </B>Aktørene fra Sesame Street er ikke redd for å menge seg med storpolitikken. Her har de fått Kofi Annan med på alfabet-sangen, da han var gjest i den amerikanske serien i forkant av tildelingen av Nobels fredspris i desember.