Murmansk-konvoiene

Om morgenen den 22. juni 1941 satte Hitler i gang tidenes største militæroffensiv, Operasjon Barbarossa .

I løpet av noen sommeruker erobret og ødela tyske styrker store deler av Sovjetunionen og nærmet seg Moskva. Fra Finnmark gikk anslagsvis 70000 tyskere mot Murmansk. I denne desperate situasjonen ba Stalin Churchill om øyeblikkelig hjelp, noe han fikk, og i løpet av et par uker var en konvoitjeneste etablert.

I løpet av krigsårene ble 15000 fly, 7500 stridsvogner og titusener av tonn olje og flybensin fraktet fra Storbritannia og USA til Murmansk og Arkhangelsk. Over 100 allierte skip, mange av dem norske, ble senket av tyske fly og undervannsbåter i verdens mest ugjestmilde farvann.

Ukjent

Første del av en ny norsk dokumentar om dette dramatiske krigskapittelet ble sendt i NRK1 i går kveld. Den er et samarbeidsprosjekt mellom forfatteren Harald Henriksen, NRK Fakta og Forsvarets rekrutterings- og mediesenter. Under Jan Hornes stramme regi har man samlet materiale fra russiske, britiske og amerikanske kilder. Mye av dette har ikke vært vist tidligere. Programmet inneholdt også intervjuer med veteraner fra de krigførende land.

Spesielt sterkt inntrykk ga møtet med to eldre kvinner i Murmansk. Den ene var vinsjoperatør, den annen kranfører, og de fortalte hvordan de i totalt mørke og iskulde losset den verdifulle lasten.

- Selvmord

- Å gå i konvoi på Murmansk var jevngodt med selvmord, sa en engelskmann som overlevde farten. For å unngå tyskerne valgte man en rute som gikk så nær opp til isen som mulig. Likevel hamret tyske fly og ubåter løs på skipene dag og natt. Også de militære eskortefartøyene ble hardt rammet. Tross de store tap måtte stadig nye skip og mannskaper sendes ut.

I det første programmet fikk vi også et innblikk i de blodige slagene som ble utkjempet på tundraen mellom Petsamo og Murmansk, der spesialtrente tyske og østerrikske alpejegere forsøkte å slå seg fram fra Sør-Varanger til Murmansk. Etter voldsomme kamper med tusener drepte og sårede på begge sider fikk russerne stoppet angrepet ved Litsaelva, bare 55 kilometer fra Murmansk.

Det er prisverdig at dette sentrale kapittel i vår krigshistorie er gjenstand for dette solide fjernsynsdokumentet.