Murphys lov

Har man valget mellom å spille mentalt tilfelle og teit blondine, kan man jo gjøre begge deler, ifølge Brittany Murphy (26).

DET ER IKKE SIKKERT at «Uptown Girls», som har norsk premiere i dag, og som handler om en havarert utelivsprinsesse i New York, vil bli husket som et verk som, for å si som bokanmelderne, hvelver en himmel over kinopublikum som vil gi dem et vell av stjernestunder. Det skal man ta et lite forbehold om. Men «Uptown Girls» har Brittany Murphy i hovedrollen, og hun er det ikke noen grunn til å ta noen forbehold om. Hun har stått for noen av de mest interessante kvinneskikkelsene i Hollywood de siste årene. Og så, igjen, har hun ikke det.

SAMMEN MED SIN MOR flyttet Brittany Murphy som 13-åring fra New Jersey, som stort sett bare er stedet der Kevin «Jay & Silent Bob» Smith spiller inn filmer, og videre til Hollywood, Los Angeles. 17 år gammel fikk hun rollen som Alicia Silverstones håpløse «makeover»-prosjekt i tenåringsfilmen «Clueless», en rolle som ikke uten videre gjorde henne til stjerne, men som Vanity Fair likevel kalte «legemliggjørelsen av dysfunksjonell ungdom». Denne typecastingen skulle hun komme til å videreutvikle fire år senere i psykodramaet «Stjålne år» «(Girl, interrupted»), der hun spilte et incestoffer med spiseforstyrrelser, som motspilleren og hennes virkelige-liv-venninne Winona Ryder forsøker å redde fra sinnssykdom, men som ender med å ta sitt eget liv.

OGSÅ ETTER «STJÅLNE ÅR» har hun spilt det som kanskje kan gå inn i sekkebetegnelsen skjøre tenåringssinn. Hun har vært mentalpasient i «Don\'t say a word» og dopdealerkjæreste i «Spun», den svenske musikkvideoregissøren Jonas Åkerlunds første Hollywood-prosjekt. Og innimellom dette kunne man, hvis man har en god still-funksjon på tv\'en, se henne som Monica Lewinsky-kopi i «My name is», som er en av de første musikkvideoene til Eminem, eller Marshall Mathers (som hun har kalt ham i intervjuer).

Ham ble hun så gjenforent med i «8 Mile», på mange måter hennes karrieredefinerende rolle, hvor hun spiller Eminems på dealer\'n-kjæreste, som hun også skal ha vært i virkeligheten. Om ham sier hun knapt til Film Monthly:

«Han er en av de hardest arbeidende, mest briljante mennesker jeg har møtt i hele mitt liv, og det hadde vært fint hvis resten av verden også oppdager den siden ved ham.»

Siden har hun blant annet spilt i komedien «Just Married» med Ashton Kutcher, en ikke fullt så gatesmart motspiller, som hun imidlertid også hadde en skikkelig Hollywood-romanse med.

I januar forlovet hun seg så med den 34 år gamle agenten Jeff Kwatinetz.

Ellers lurer hun på om hun skal gå tilbake til sort, hennes opprinnelige hårfarge.

<B>ALLSIDIG DAME: Brittany Murphy har spilt Janis Joplin og kjæresten til Eminem og opptrådt på teater med «Vaginamonologene». Nå er hun kinoklar i komidramet «Uptown Girls».