Mursis skjebnedøgn

Ingress

Meninger

MOHAMED MURSI hadde vel aldri kunnet forstille seg at han ett år etter å ha blitt innsatt som president i Egypt ville bli vingeklippet av de militære og at landet hans skulle bli splittet i to. Men så var han heller ingen dreven politiker, og hans muslimske brorskap var ikke vant til å befinne seg i posisjon, bare i opposisjon.

TIDA FRAMOVER vil avgjøre hvor lenge han vil overleve som president. Den første utfordringen kommer i ettermiddag når de militæres ultimatum om at han må skape ro, går ut. Skjer ikke det, går lekkasjer til nyhetsbyrået Reuters ut på at et styringsråd midlertidig vil overta regjeringens rolle, grunnloven settes ut av kraft og at det utlyses nytt presidentvalg. At mange snakker om et militært statskupp, dog støttet av store deler av opposisjonen, er ikke så rart.

Det må ikke glemmes at Mursi er valgt av folket fram til 2016. Riktignok har han brutt valgløfter, opptrådt egenrådig, gitt blaffen i dialog med sine motstandere og gitt islam en langt større rolle enn mange egyptere aksepterer. Men man kan ikke snakke om demokrati hvis motstanderne hans ved hjelp av generalene klarer å fravriste ham makta. At hundretusenvis av misfornøyde nordmenn, samlet på Rådhusplassen i Oslo og andre steder, ville klart å tvinge statsminister Jens Stoltenberg til å gå av, er helt utenkelig. Men så er også Norge et modent demokrati, mens Egypt knapt har reist seg etter titalls år med diktatur.

UANSETT hva men mener om Mursi, er det også klart at han fremdeles har en enorm tilhengerskare, selv om den har minket. Utenlandske medier har en tendens til å konsentrere seg om det som skjer på Tahrir-plassen i Kairo og ikke i bydelen Nasr en mil unna, der Mursis tilhengere holder til. Også der er folkemengdene enorme, og som på Tahrir-plassen befinner det seg en teltleir der. Ved siden av de millioner av demonstrerende på begge sider finns det i tillegg en stille majoritet. Mange av disse, spesielt i konservative områder, støtter trolig Mursi. Ingen kan si om presidenten vil vinne nok en gang om han får anledning til å stille opp i et eventuelt nyvalg.

MEN MURSI har et alternativ; å gå i dialog med opposisjonen, dele makta med den og ikke minst innse at Egypt ikke kan styres som en islamistisk stat. Dessverre ser det ut som om han ikke vil gripe dette halmstrået for å overleve politisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.