Mursteinen som ble for lett

«1Q84» har solgt i over to millioner eksemplarer i Japan. Det betyr ikke at du trenger å kjøpe den.

POPULÆR: Haruki Murakami er en svært populær forfatter, både i hjemlandet Japan og i Norge. Nå er de to første bindene av suksessromanen «1Q84» oversatt til norsk. Foto: LARS EIVIND BONES
POPULÆR: Haruki Murakami er en svært populær forfatter, både i hjemlandet Japan og i Norge. Nå er de to første bindene av suksessromanen «1Q84» oversatt til norsk. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Fysisk begjær, kjærlighet, parallelle virkeligheter og forsvinning. Dette er motiver som er grunnsteiner i japanske Haruki Murakamis forfatterskap.

Så også i trilogien «1Q84» hvis to første bind nå foreligger i norsk oversettelse i en koloss på 751 sider. Boka har solgt i over to millioner eksemplarer i Japan.

Det betyr ikke at du trenger kjøpe den.

Salander og Dexter Det begynner lovende og besnærende med den 30 år gamle Amomame som er på vei til et viktig jobboppdrag, men som forsvinner ned i en parallell verden, via en branntrapp, i slags Alice in Wonderlandsk exit fra den ordinære verden. Amomame fremstår som en slags hybrid mellom Lisbeth Salander og seriemorderen Dexter fra den amerikanske tv-serien. Hun dreper menn som hater kvinner, menn som fortjener det fordi de har misbrukt, eller står bak systematiske overgrep.

Foruten å være lønnet morder, er Amomame kampsportinstruktør, og hun har et tydelig begjær etter fysisk omgang med menn, et begjær som likevel ikke kan temme den ensomme lengselen etter en tiårig gutt hun en gang holdt i hånden i skolegården.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.