Mursteinstjukk økothriller klatrer på boklista

Og helten er fra Trondheim!

(Dagbladet.no): Tyske Frank Schätzing har solgt over tre millioner av økothrilleren «Svermen» på verdensbasis, og nå klatrer han også på boklistene i Norge.

Boka debuterte på femteplass på lista for skjønnlitteratur i forrige uke, men har nå karret seg opp til en andreplass.


Dermed har også nordmenn begynt å få øynene opp for den nesten 1000 sider lange mursteinen av en bok.

Overfiske og oljeutvinning

Kanskje har det sitt å si at en av bokas mest sentrale personer, Sigurd Johanson, er trønder og NTNU-forsker. Han jakter på årsaken til mystiske og skremmende naturfenomener i Nordsjøen.

Merkelige ting skjer også utenfor kysten av Peru, og utenfor Vancouver Island i Canada begynner hvalene å oppføre seg merkelig.

Schätzing tar opp temaer som overfiske og uforsvarlig oljeutvinning, og den siste tidens oppmerksomhet rundt global oppvarming og miljøvern har gjort boka ekstra aktuell.

«Positivt lesestoff er den ikke selv på sitt mest realistiske, og heller ikke når den etter hvert svinger over til en mer fabulerende stil blir den spesielt oppmuntrende. Men som tankevekkere fungerer katastrofeskildringene i «Svermen» helt utmerket,» skrev Dagbladets anmelder Kurt Hanssen om boka.

SKUMMELT I NORDSJØEN: I Frank Schätzings thriller "Svermen" skjer det skumle ting rundt oljeplattformene i Nordsjøen. Dette er Snorre A-plattformen. Foto: SCANPIX
SKUMMELT I NORDSJØEN: I Frank Schätzings thriller "Svermen" skjer det skumle ting rundt oljeplattformene i Nordsjøen. Dette er Snorre A-plattformen. Foto: SCANPIX Vis mer

Den har ligget på bestselgerlistene i Tyskland i over to år. Uma Thurman har kjøpt filmrettighetene.

Arne Næss klatrer også

Khaled Hosseinis «Drageløperen» er tilbake på førsteplass på lista for skjønnlitteratur, mens Eli Hagen fortsatt innehar førsteplassen for generell litteratur. Unni Lindells «Krokodiller snakker ikke norsk» ligger på andreplass, men på tredjeplass finner vi en annen klatrer:

«Livsviktig» av Arne Næss har ligget på lista i to uker og har nå gjort et hopp fra tiende til tredjeplass. I boka, som han lanserte i forbindelse med sin 95-årsdag, øser den kjente filosofen av sin livsvisdom.

Den er en oppfølger til samtaleboken «Hvor kommer virkeligheten fra», som ble utgitt i 2000.

SELGER BRA: Frank Schätzings økothriller.