- Museets «juvel» brenner

Museumsdirektøren «ikke i stand til å tenke på konsekvensene» ennå.

NASJONALSKATTER BRENNER: Ringve museum sto i fyr og flamme mandag formiddag
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
NASJONALSKATTER BRENNER: Ringve museum sto i fyr og flamme mandag formiddag Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store verdier kan ha gått tapt som følge av brannen ved Ringve Musikkhistoriske Museum i Trondheim mandag formiddag.

Museet har musikkinstrumenter og gjenstander av musikkhistorisk interesse, flere av gjenstandene dateres tilbake til 1700-tallet. 

Museets juvel brenner Museumsdirektør Ivar Roger Hansen sier til Adresseavisa at store verdier kan ha gått tapt.

- Det er hovedbygningen som brenner. Den gamle ærverdige hovedbygningen med instrumentutstillingen. Det er store historiske verdier. Det er gamle instrumenter og inventar i bygningen, og bygningen i seg selv er fra 1860-tallet. sier Hansen til og legger til:

- Dette er på mange måter juvelen på museet, sier Hansen videre til avisa. 

Han aner ikke konsekvensene brannen kan få for museets drift videre.

- Det er jeg ikke i stand til å tenke på ennå, men det er en stor tragedie.

- Kan ikke måles i penger Anne-Lise Aakervik ved Museene i Sør-Trøndelag sier det er store verdier utstilt på Ringve.

- Utstillinga kan ikke måles i kroner og ører her og nå, men det er snakk om store summer, og det er den viktigste bygninga ved museet som er rammet av brann, sier hun og fortsetter:

- Ingen ved museet har vært inne i siden brannen brøt ut, men vi har fått beskjed at det er store røykskader. Politiet vil begynne sin etterforskning av brannårsaken i morgen, foreløpig vet vi ingenting om årsaken, sier hun til Dagbladet. 

Åkervik sier videre at man håper i det lengste at det kun er snakk om skader på de uvurderlige instrumentene, ikke om totalødeleggelser. 

Brannvern Tidligere museumsdirektør Peter Andreas Kjelsberg sier det er vanskelig å si hvor stor verdi samlinga har, men slår fast at det er snakk om store verdier og ditto store skader på samlinga som følge av brann- og slukkingsarbeidet i dag.

- Dette var det verste vi kunne tenke oss. Det er store røyk og vannskader på deler av samlinga, sier han til Dagbladet.

Kjelsberg gikk av som direktør i fjor etter 16 år i jobben, og er på brannstedet nå for å bistå i berginga av de uvurderlige instrumentene. Han beskriver situasjonen som «helt, helt forferdelig». 

- Det pågår full slukking her nå. Det brenner også mellom panelet og tømmeret som gjør arbeidet vanskelig. Dette er som et mareritt. I alle år har det vært øverste prioritet å sikre museet mot brann, sier han.

- Burde utstillinga blitt vernet bedre av museumsledelsen?

- Hva skal man gjøre, da? Det er vanskelig å gardere seg mot brann mellom panelet og tømmeret. Vi installerte nytt vanntåkeanlegg i 2009 og har jevnt over meget god brannsikring, sier den tidligere museumssjefen. 

Brant i to timer
Ifølge Kjelsberg er det fortsatt for tidlig å si noe om det totale omfanget av skadene på samlinga. Nødetatene ble varsla om brannen rundt klokka 10.30 mandag formiddag. Klokka 12.22 opplyste brannvesenet at de hadde kontroll over flammene. 

I museumsrommene med størst brannutvikling befinner instrumenter fra 1800-tallet seg, blant annet med tilknytning til  den polske pianisten Frédéric Chopin.

Det er hovedbygningen, hvor blant annet instrumentene oppbevares, som brant. Politiet har foreløpig ingen formening om hvor brannen startet.

Brannetaten skal ha blitt møtt på stedet av åpne flammer ut av tak og vinduer og kraftig røykutvikling.

NASJONALSKATTER BRENNER: Ringve museum sto i fyr og flamme mandag formiddag. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
NASJONALSKATTER BRENNER: Ringve museum sto i fyr og flamme mandag formiddag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer