Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-maleriet

Museum avviser Listhaug-bildet. Vil ikke ha det i samlingen

Dermed selges «Making a Martyr» på det åpne markedet i slutten av august, forteller eier Tore Gudmestad.

SELGES: Den omstridte maleriet av Sylvi Listhaug legges ut for auksjon i august. Det opplyser nåværende eier til Dagbladet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
SELGES: Den omstridte maleriet av Sylvi Listhaug legges ut for auksjon i august. Det opplyser nåværende eier til Dagbladet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

- Bildet blir lagt ut for auksjon i slutten av august, sier Tore Gudmestad, som i dag eier det omstridte bildet av Sylvi Listhaug.

Han har vært tydelig på at bildet ville bli solgt på det åpne markedet, til inntekt for Kreftforeningen, dersom Kode i Bergen ikke ønsket å ta inn verket permanent.

Gudmestad har lenge vært i dialog med Kode. De har nå besluttet at de ikke ønsker å ta inn i «Making a Martyr», forteller de til Dagbladet.

Begrunnelse fra Kode

Avgjørelsen er tatt av fagkomiteen til Kode Kunstmuseer og komponisthjem.

- Dette er et verk som fikk mye oppmerksomhet, og jeg tror alle her synes det er hyggelig at han som i dag er eier av verket ville gi det til Kode, sier Anette Basso, kommunikasjonsrådgiver ved Kode.

- «Making a Martyr» har fått betydelig oppmerksomhet, og har satt søkelyset på gatekunstens mulighet til å sette dagsorden, og på gatekunstens evne til å skape debatt og å ta opp i seg det dagsaktuelle, fortsetter hun.

AVSLAG: Kunstgalleriet Kode i Bergen har besluttet de ikke ønsker å ta inn i «Making A Martyr». Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
AVSLAG: Kunstgalleriet Kode i Bergen har besluttet de ikke ønsker å ta inn i «Making A Martyr». Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

Kode skriver videre til Dagbladet at de takker for sjenerøsiteten, men at de ikke er det rette stedet for Listhaug-bildet.

- Vi har dessverre ingen mulighet til å vise bildet permanent. Vi har ingen samling som gjør at verket settes i rett kontekst, og det blir dermed heller ikke formidlet på en riktig måte, skriver Kodes direktør, Petter Snare.

Flere krav

Dagbladet får opplyst at Kode hadde en vurderingsprosess på tre uker. Tore Gudmestad fra Stavanger opplever at han ble tatt seriøst.

- Jeg var alltid usikker på hva som kom til skje. Det var en grundig tilbakemelding, og det setter jeg veldig pris på, forklarer Gudmestad.

Han stilte flere krav til Kode. Dette innebar betingelser om god plassering og fullt ansvar for vedlikehold.

- De sleit litt med å finne den rette plasseringen. Vi hadde en veldig fin dialog. De gjorde en grundig vurdering, og jeg har all respekt av avgjørelsen som ble tatt der.

SELGER VIDERE: Tore Gudmestad har besluttet å auksjonere bort bildet. Inntektene går uavkortet til kreftsaken og palliativ behandling. Foto: Privat
SELGER VIDERE: Tore Gudmestad har besluttet å auksjonere bort bildet. Inntektene går uavkortet til kreftsaken og palliativ behandling. Foto: Privat Vis mer

Flere interesserte

I april overrasket kunstneren AFK med verket «Making a Martyr», der en korsfestet Sylvi Listhaug preget et gatehjørne i Bergen.

Bildet ble sprayet over med svart lakk, men ble seinere tatt ned av flere studenter som «fikset» bildet med neglelakkfjerner.

Ole Petter Duus som først kjøpt bildet av studentene for 300 000 kroner. Han ga maleriet videre til Gudmestad slik at bildet kunne bidra til å samle inn penger til Kreftforeningen.

Gudmestad sier til Dagbladet at det allerede er flere som har vist interesse for maleriet av Frp-politikeren.

- Da går inntektene til kreftsaken og palliativ behandling. Vi har allerede fått et par interessenter som vil kjøpe. Det er privatpersoner.

Kreftsaken

Han forklarer det var én person som utpeker seg som mest aktuell, men vil ikke gå inn på pengebeløpet.

- Jeg har fått et par interessante henvendelser, men jeg har spesielt ett navn på blokka. Det er en seriøs henvendelse, for å si det sånn.

- Jeg vil ikke gå inn på beløpet, men han var villig til å legge penger på bordet, ja, sier Gudmestad med trykk på penger.

Rogalendingen har engasjert seg sterkt i arbeidet til Kreftforeningen etter at han mistet datteren, journalist Thea Steen, til livmorhalskreft i 2016.

I forbindelse med innsamlingen ble bildet stilt ut på Gategalleriet i Bergen. Her ble det til slutt samlet inn 260 000 kroner.

- Vi håper selvfølgelig at det skal øke kraftig når bildet selges, sier Gudmestad, som hadde et mål på å samle inn 300 000 kroner.

Tyst fra studentene

Studentene som stjal bildet fra gateplan, har vært tyst siden bildet ble solgt i april. Gudmestad har tidligere refset studentene i et innlegg på Facebook, der han skrev følgende:

«Et lite stikk til studentene som fikk 300 000 kroner for bildet: Dere kan gi 80 000 kroner til denne innsamlingsaksjonen, så er vi i mål. Da har dere fortsatt 220 000 kroner til utgiftene med neglelakkfjerner.»

Han har fremdeles ikke hørt ett ord fra studentene.

- Studentene har vært helt tause. Jeg vet at flere aviser prøvde å få kontakt med dem, og jeg vet de ikke tok telefonen til slutt. Jeg har ikke peiling på hva de har brukt pengene til.