Museum-dramatikken fortsetter: Klager på departementets vedtak

Fortidsminneforeningen klager Klima- og miljødepartementet inn til Sivilombudsmannen etter at de opphevet fredningen av interiøret på Geologisk museum.

OPPHEVET FREDNING: Tidligere denne måneden opphevet Klima- og miljødepartementet fredningen av museumsinteriøret i andre og tredje etasje i Geologisk museum, på grunn av en saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. Nå har Fortidsminneforeningen sendt klage på departementets vedtak til Sivilombudsmannen. FOTO: Naturhistorisk museum
OPPHEVET FREDNING: Tidligere denne måneden opphevet Klima- og miljødepartementet fredningen av museumsinteriøret i andre og tredje etasje i Geologisk museum, på grunn av en saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. Nå har Fortidsminneforeningen sendt klage på departementets vedtak til Sivilombudsmannen. FOTO: Naturhistorisk museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi var veldig forbauset over at fredningen ble opphevet, når det var forhåndsavtalen Riksantikvaren hadde inngått med museet som departementet mente ikke holdt vann, sier Svein Solhjell, styreleder for Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus.

Nå ber de Sivilombudsmannen vurdere om Klima- og miljødepartementet gjorde en feil, da de tidligere denne måneden opphevet fredningen av interiøret i andre og tredje etasje ved Geologisk Museum, fordi Riksantikvaren hadde gjort en saksbehandlingsfeil.

Det over hundre år gamle museet beskrives som et av de best bevarte eldre museene i landet, og Fortidsminneforeningen mener det er en skandale at det sjeldne interiøret ikke lenger er vernet.

Johan Aulstad, professor ved juridisk fakultet og leder av forskningsgruppen for forvaltningsrett ved Universitetet i Tromsø, har tidligere uttalt til Dagbladet at vedtaket til departementet ikke kan være riktig.

Ingen formell søknad

Bakgrunnen for saken er at Naturhistorisk Museum, som eier fredede Geologisk Museum, ønsket å endre deler av interiøret for å gjøre plass til nye utstillinger. Det fikk de dispensasjon fra Riksantikvaren til å gjøre, noe som fikk Fortidsminneforeningen til å steile.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer