LANDEMERKE: Bilbao er en suksess, Abu Dhabi-filialen er utsatt flere ganger og muligens klar for åpning i 2017, men hva kommer Helsinki til å bestemme seg for når arkitektkonkurransen er utkjempet? (Foto: Mikael Godø)
LANDEMERKE: Bilbao er en suksess, Abu Dhabi-filialen er utsatt flere ganger og muligens klar for åpning i 2017, men hva kommer Helsinki til å bestemme seg for når arkitektkonkurransen er utkjempet? (Foto: Mikael Godø)Vis mer

Museum til besvær

Ikke alle ønsker seg en Guggenheim. I Helsinki har dragkampen vært gjennom flere etapper. Nå er arkitektkonkurransen i gang.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sist jeg besøkte Guggenheim-museet ved Central Park, var det full disko til langt på natt, med en kø av partykledde newyorkere som strakte seg rundt kvartalet. Inne i den hvite spiralen var det dansegulv i første og vi kunne spasere oppover i etasjene og betrakte verdenskunsten med plastdrink i neven.

I det tidlige ettermiddagslyset utenfor Guggenheim i Bilbao er stemningen en annen. Godt med folk, men lite kø. Skoleklasser og omvisninger til langt på kveld. Ingen disko.

Spanskesola blinker i titanbekledningen og på den fantastiske elvepromenaden kryr det med folk, både lokale turgåere og turister med museet som destinasjon. Bilbao nyter fremdeles Bilbao-effekten.

Lekent

Museet i den mellomstore nordspanske byen er en skulptur. Den forandrer utseende for hver meter du beveger deg, enten du tar en runde eller nærmer deg en av inngangene. Det er storslått, men også lekent.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn