STILLES UT: Flere av Lucas Cranachs National stilt ut i Praha. Dette er ikke maleriet som ble konfiskert av nazistene. Foto: CTK Photo/Roman Vondrous
STILLES UT: Flere av Lucas Cranachs National stilt ut i Praha. Dette er ikke maleriet som ble konfiskert av nazistene. Foto: CTK Photo/Roman VondrousVis mer

Museum vant rettsstrid om nazikonfiskert kunst

Får beholde to malerier som ble konfiskert av nazistene.

Et museum i California får beholde to malerier som ble konfiskert av nazistene under andre verdenskrig, etter at en domstol dømte imot familien til kunstverkenes tidligere, jødiske eiere.

Distriktsretten i Los Angeles besluttet at Norton Simon Art Foundation i Pasadena er den rettmessige eier av maleriene «Adam» og «Eva» av den tyske renessansekunstneren Lucas Cranach den eldre.

Marei von Saher, svigerdatteren til mannen som eide bildene, hadde krevd at de skulle returneres til hennes familien. Men dommer John F. Walter var ikke enig og viste særlig til familiens avgjørelse for flere generasjoner siden om ikke å forfølge saken og kreve bildene tilbake.

Avgjørelsen avviker fra mange andre saker om kunstverk som er blitt stjålet eller konfiskert av nazistene. Ofte har sakene endt med at kunstverkene returneres til etterkommerne av familiene som opprinnelig eide dem.