POTENSIELL KATASTROFEBRANN: Skadene ved brannen på Ringve musikkhistoriske museum kunne vært langt verre, sier museumsdirektør Hansen dagen derpå.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
POTENSIELL KATASTROFEBRANN: Skadene ved brannen på Ringve musikkhistoriske museum kunne vært langt verre, sier museumsdirektør Hansen dagen derpå. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Museumsdirektør: - Instrumenter totalødelagt i museumsbrannen

Trolig ble den uvurderlige instrumentsamlinga redda i tolvte time av brannvesenet.

(Dagbladet): Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim fikk omfattende skader i brannen mandag formiddag. 

Både brannmannskaper og ansatte jobbet på spreng med å redde det som kunne reddes av verdier da museets hovedbygning tok fyr.

Museet har musikkinstrumenter og gjenstander av stor musikkhistorisk interesse, flere av dem dateres tilbake til 1700-tallet, hvilket også gjelder de eldste bygningene på museumsområdet på Lade. 

Så mange som 30 til 40 instrumenter ble reddet fra flammehavet i siste liten, opplyser museet dagen derpå. 

- Betydelige skader Museumsdirektør Ivar Roger Hansen begynner sakte men sikkert å få oversikt over skadeomfanget. 

- Det er betydelige skader på bygninger og inventar. To instrumenter, muligens tre, og to rom i museet som er totalskadd, og som vi trolig må utstede dødsattest på. Så har vi enda ikke fått sett på nærmere på instrumentene som er vann- og røykskadet. Når vi gjør det vil nok skadeomfanget øke betraktelig, forteller han.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) ga begge uttrykk for stor bekymring etter brannen på Ringve mandag, og håpet i det lengste at skadeomfanget skulle begrenses.

- Jeg håper at brannen ikke vil føre til varig tap av de dyrebare musikkinstrumentene og annet viktig kulturhistorisk materiale, sier Widvey mandag.

- Redda i tolvte time Ifølge museumsdirektør Hansen har museet, til tross for tap, hatt hell midt oppi det store uhellet. Både han og Widvey kan pusta lettet ut - brannmannskapene på stedet reddet trolig enorme kulturhistoriske verdier i siste liten. 

- Brannvesenet sier de reddet hovedbygningen vår i tolvte time. Hadde den brent ned så ville omfanget av skadene vært langt, langt verre. Vi fikk redda ut mange instrumenter mens slukkinga pågikk, forteller han.

Tidligere museumsdirektør Peter Andreas Kjelsberg fortalte Dagbladet mandag at museet i en årrekke har vært bekymra for brann og stadig oppgradert brannsikkerheten på museumsområdet. 

Ukjent brannårsak
Dagen derpå forteller Hansen at de verste skadene kan repareres og at museumsdriften derfor ikke står i fare. 

- Tross alt så har vi vært heldige, for det kunne gått så mye verre. Kroppen på hovedbygningen står og bygget kan restaureres. Likevel, for meg personlig som museumsdirektør, så er dette en tragedie og et rent mareritt, forteller Hansen. 

Hansen sier til Dagbladet at det er for tidlig å sette en prislapp på skadene brannen medførte. Brannvesenet startet tirsdag sin etterforskning for å finne brannårsaken som foreløpig er ukjent.