Museumsfrykt i New York

Det er ramaskrik i New York etter at ledelsen for Guggenheim-museet har presentert sitt forslag til nytt museum. De frykter at arkitekt Frank Gehrys friske forslag vil ødelegge byens berømte skyline.

I dag får museet vist fram bare en brøkdel av sin enorme samling i det berømte spiralmuseet fra 1959 på Fifth Avenue. Ledelsen ønsker å bygge et nytt hus på 45 meter i tillegg for kunsten sin. Modellen er ferdig og Frank Gehry fortsetter der han slapp i Bilbao. For i den spanske byen har Guggenheim-avdelingen fått en bygning som har skapt kontroverser både før, under og etter bygging. Men som også har fått sin solide andel ros.

Det påtenkte nybygget i New York vil i form og materiale være beslektet med Bilbao-varianten og gi byen en ny dimensjon av spektakulær futurisme.

Men arkitekt og museumsledelse må overvinne en del motstandere før en grunnstein legges ned. Hovedargumentet mot bygging er at museet vil ødelegge det berømte synet av New Yorks fantastiske skyline. Det er dessuten stor rift om tomta museet eventuelt vil stå på.