DEBATT

Museumsvokter for det politisk korrekte

Vår diskurs har lenge vært nokså ensidig, og preget av den politiske korrektheten.

VEKKER HARME: Åpenbart vekker det harme når noen drister seg til å snakke om at «keiseren er naken»,, skriver Hans-Wilhelm Steinfeld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VEKKER HARME: Åpenbart vekker det harme når noen drister seg til å snakke om at «keiseren er naken»,, skriver Hans-Wilhelm Steinfeld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Under overskriften «Mannen som bare vil brøle» kommenterer Dagbladets John Olav Egeland et intervju om en ganske bred samfunnskritikk fra min side, som VG inviterte meg til og trykket lørdag 30. juli.

I årevis moret det Dagbladets Halvard C. Hanssen å kalle meg for «tåkeluren fra Moskva» gjennom de 18 år da jeg var NRKs korrespondent. Slik «namecalling» er en primitiv og ganske autoritær hersketeknikk. Det som konsentrerer Egeland nå er, at «Steinfeld sammenlikner Norge med Bresjnevs Sovjet».

Det har skjedd før, og av uomstridt større karer enn meg. Historikeren Jens Arup Seip ble for mange år siden berømmet i det offentlige rom for denne sammenlikningen: «De tre mest autoritære organisasjoner i europeisk historie er Sovjetunionens kommunistiske parti, Den katolske kirke og Arbeiderpartiet med flertall alene på Stortinget!»

Når jeg i VG sammenliknet den politiske korrektheten i Norge i dag med hersketeknikken under Brezjnev-tiden, så publiserte Dagbladet faktisk en kronikk om dette temaet fra min hånd den 13. januar i år. Jeg skrev:

«Midt i forrige tiår medga partilederne i Norge, at ingen av dem maktet å tenke mer enn tre måneder fram i tid. Flyktningekrisen illustrerer at vi bare sakte innser forandringer.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer