REFORM: Partileder Bjørnar Moxnes har langt på vei lyktes i sitt prosjekt med å få Rødt til å framstå som et mer moderne, demokratisk parti. Men det er en reform, ingen revolusjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REFORM: Partileder Bjørnar Moxnes har langt på vei lyktes i sitt prosjekt med å få Rødt til å framstå som et mer moderne, demokratisk parti. Men det er en reform, ingen revolusjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Museumsvokterne vant

Det er fortsatt grunn til å stille spørsmål ved Rødts demokratiske sinnelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Siste setning i det nye prinsipprogrammet har preget mye av debatten på Rødts landsmøte i helga: «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme.»

Museumsvokterne vant. Rødt er og blir et kommunistisk parti. Det vedtok landsmøtet søndag.

Bjørnar Moxnes tapte altså for andre gang på fem år forsøket på å stryke ordet kommunisme fra partiets ideologiske styringsdokument. Partilederen har selvsagt rett i at begrepet står i veien for formidlingen av Rødt som et demokratisk sosialistisk parti, og at ordlyden gir retorisk ammunisjon til deres motstandere.

Moxnes påstår at han lever godt med formuleringen, og gir inntrykk av at dette først og fremst handler om retorikk. Men når bare 63 av 219 delegater ville stryke ordet kommunisme, er det grunn til å tro at forskjellen ikke bare er semantisk – men også handler om politisk innhold.

Både gamle medlemmer av AKP-ml og unge Rød Ungdom-medlemmer kaller seg kommunister, selv om partilederen ikke gjør det. De interne diskusjonene om Rødts utvikling handler om revolusjon versus reform, og de handler om hvordan man skal møte «motkrefter» på veien mot «det klasseløse samfunnet».

Det nye prinsipprogrammet ble vedtatt ved akklamasjon mot bare to stemmer søndag ettermiddag. Selv om ordet kommunisme består, representerer endringene viktige brudd med partiets gammelkommunistiske arv. I en liknende prosess i 2014 fjernet Rødt positiv omtale av revolusjonene i Kina og Sovjet, referanser til våpen og satte inn nye ord om fred og demokrati.

Det nye prinsipprogrammet nevner ordet demokrati hele 76 ganger. Nå mener partiet at demokrati er en forutsetning for sosialisme, de er ikke imot all privat eiendomsrett til bedrifter – og Rødt vil ha ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og frie valg. Partileder Moxnes har langt på vei lyktes i sitt prosjekt med å få Rødt til å framstå som et mer moderne, demokratisk parti.

Strategien har sikret partiet sensasjonell framgang, både på meningsmålingene og i antall medlemmer. Men også prinsipprogrammets nye tekst om demokratisk revolusjon har en analyse og et språk med tydelig preg fra forgjengerne AKP-ml og Rød Valgallianse. Konklusjonen på landsmøtet er at partiet ikke bryter fundamentalt med sin marxistisk-leninistiske tradisjon.

Moderniseringen av Rødt er, for å si det med deres egen retorikk, en reform og ingen revolusjon. Det er derfor fortsatt grunn til å stille spørsmål ved Rødts demokratiske sinnelag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer