LEDER

Museumsvokterne vant

Det er fortsatt grunn til å stille spørsmål ved Rødts demokratiske sinnelag.

REFORM: Partileder Bjørnar Moxnes har langt på vei lyktes i sitt prosjekt med å få Rødt til å framstå som et mer moderne, demokratisk parti. Men det er en reform, ingen revolusjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REFORM: Partileder Bjørnar Moxnes har langt på vei lyktes i sitt prosjekt med å få Rødt til å framstå som et mer moderne, demokratisk parti. Men det er en reform, ingen revolusjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Siste setning i det nye prinsipprogrammet har preget mye av debatten på Rødts landsmøte i helga: «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme.»

Museumsvokterne vant. Rødt er og blir et kommunistisk parti. Det vedtok landsmøtet søndag.

Bjørnar Moxnes tapte altså for andre gang på fem år forsøket på å stryke ordet kommunisme fra partiets ideologiske styringsdokument. Partilederen har selvsagt rett i at begrepet står i veien for formidlingen av Rødt som et demokratisk sosialistisk parti, og at ordlyden gir retorisk ammunisjon til deres motstandere.

Moxnes påstår at han lever godt med formuleringen, og gir inntrykk av at dette først og fremst handler om retorikk. Men når bare 63 av 219 delegater ville stryke ordet kommunisme, er det grunn til å tro at forskjellen ikke bare er semantisk – men også handler om politisk innhold.

Både gamle medlemmer av AKP-ml og unge Rød Ungdom-medlemmer kaller seg kommunister, selv om partilederen ikke gjør det. De interne diskusjonene om Rødts utvikling handler om revolusjon versus reform, og de handler om hvordan man skal møte «motkrefter» på veien mot «det klasseløse samfunnet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer