INGEN MUSEDRAPSMANN: Alf Prøysen skrev aldri verset der musene ble spist av en katt. Nå står bløffmakeren fram. 
 Visesanger Alf Prøysen i et tenksomt øyeblikk.
Foto: Aktuell / Scanpix
INGEN MUSEDRAPSMANN: Alf Prøysen skrev aldri verset der musene ble spist av en katt. Nå står bløffmakeren fram. Visesanger Alf Prøysen i et tenksomt øyeblikk. Foto: Aktuell / ScanpixVis mer

«Musevisa»-verset var bare bløff

Slik ble hele Norge lurt.

(Dagbladet.no): I begynnelsen av desember kunne NRK melde at Alf Prøysen i sin tid skrev et annet sistevers til «Musevisa», der musene ble spist opp av en katt.

Da Prøysen presenterte utkastet sitt, protesterte imidlertid onkel Lauritz. Han syntes det var for ille å ta livet av musene i en barnesang, skrev NRK.

Det var Vidar Lønn-Arnesen som kunne presentere funnet av sisteverset, i forbindelse med utgivelsen av sangboka «Da Capo - julesangbok». Nå viser det seg at Lønn-Arnesen har gått på en bløff, skriver VG.

Fikk hjelp av nabokona
Det siste verset ble nemlig skrevet av tidligere NRK-medarbeider Ivar Kalleberg, som en practical joke.

- Det fantes i sin tid et niendevers, men det forsvant. Det ble kassert, sier Kalleberg til Dagbladet.no.

På slutten av 90-tallet skrev derfor Kalleberg verset selv. På et gammelt og gulnet ark skrev han dette ned, og med hjelp av nabokona forfattet han et brev til NRK.

I brevet forklarte vaskekona «Eva Korsbæk» at hun hadde funnet verset i en søppelkasse rett etter krigen. Vidar Lønn-Arnesens kone Tove fikk tak i brevet i 1999, og fant det igjen nylig under opprydning.

Og i begynnelsen av desember eksploderte altså saken om det ukjente sisteverset i norske medier.

Ville avsløre seg
- Jeg hadde Hitlers dagbøker som inspirasjon, de var jo falske. Dette var bare for gøy - jeg regnet med at dette ville bli avslørt fort siden Eva Korsbæk bare er et navn som finnes i tv-serien «Matador», sier Kalleberg.

Han syntes det var kostelig da saken begynte å rulle i norske medier, men bedyrer at han uansett hadde tenkt til å avsløre seg etter en måned.

Men ikke alle gikk like grundig på spøken til den tidligere NRK-medarbeideren. Biograf Ove Røsbak seg svært kritisk til påstanden om niendeverset i et innlegg i Aftenposten.

- Da diskusjonen mellom Røsbak og Lønn-Arnesen oppstod hadde jeg det veldig moro, jeg koste meg. Jeg lo hele kvelden, sier Kalleberg.

Prøysen ville ledd
68-åringen jobbet ved flere anledninger sammen med Alf Prøysen, og mener selv at «Musevisa»-forfatteren ville ledd godt av denne historien.

- Det er jeg overbevist om. Jeg husker at han tidlig på 50-tallet fortalte om en falskner som kalte seg Prøysen, og som framførte hans sanger. Da trakk han bare på skuldra. «Kanskje han synger bedre enn jeg», fortalte han.

Vidar Lønn-Arnesen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no, men til VG sier han at dette er en fantastisk historie.

- Kan Ivar Kalleberg virkelig bevise sin versjon, er det en morsom historie. Da må vi bare ta det med godt humør.

Her er hele det falske niendeverset av «Musevisa»:

«De feiret julekvelden til det ble langt på natt, men så ble alle spist av en sulten gammel katt. Men ikke bli nå lei deg for alle disse små, de svevde opp til himlen med englevinger på. Når julekvelden feires til neste år en gang, da synger alle sammen en himmelsk julesang.»

Slik er det i dag:

«Og bestemora gjesper, og sier slik som så: "D'er morosamt med jula for dessa som er små, (og) hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla'»

BLØFFMAKEREN: Ivar Kalleberg, her avfotografert i forbindelse med diktsamlingen «Rain Forest Land - Poems from Norway».
BLØFFMAKEREN: Ivar Kalleberg, her avfotografert i forbindelse med diktsamlingen «Rain Forest Land - Poems from Norway». Vis mer