Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikal om Gro

Trøndelag Teater lager musikal om det politiske livet til landsmoderen Gro Harlem Brundtland.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Siden det ble lagd musikal om Evita, er det bare naturlig at det er Gros tur nå. Hun er dessuten viktigere. Gro er et ikon, sier Marianne Meløy, som har skrevet stykket sammen med Stian Hovland Pedersen og komponist Trygve Brøske. Musikalen er ment å vare cirka 45 minutter. Gros eventyrlige liv blir skildret fra starten som ung politiker, via åra som statsminister til hennes posisjon som WHO-sjef - en post hun nå forlater.

Gro og Kåre

Historien begynner på 1950-tallet, og vi møter blant andre Arne Olav Brundtland, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli, Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. - Gro er selvfølgelig hovedpersonen, men vi legger vekt på å få fram de andre figurene også. Stykket handler vel så mye om hvordan velferdsstaten Norge ble bygd, forteller Marianne Meløy. Hun skal selv spille Gro Harlem Brundtland, mens Stian Hovland Pedersen har rollen som erkefienden Kåre Willoch. Musikalens innslag fra 1980-tallet handler utelukkende om duellen mellom Gro og Kåre. Og tekstforfatterne røper at Gro kommer seirende ut av kampen denne gangen. Men Gro blir ikke kveldens absolutte dronning ved Trøndelag Teater. Musikalen er nemlig bare ett av mange ledd i gigantprosjektet «24 mislykte menn». Stykket av Jesper Halle består av 24 monologer som tar for seg dagens identitetssøkende, oppløste samfunn. I tillegg til Gro-musikalen blir det satt opp en kortversjon av «Et dukkehjem», samt flere mindre forestillinger.

Totalopplevelse

Tanken er at publikum skal få en totalopplevelse ved Trøndelag Teater i september, der utviklingen av dagens samfunn er den røde tråden. Og her er Gro viktig. Med sitt pågangsmot representerer hun kontrasten til de 24 mislykte nordmennene. - Gro er symbolet på det sosialdemokratiske Norge. Hun har fortsatt visjonene og viljen. Mens vi nå er opptatt av å søke egen identitet, kom Gro inn i politikken på ei tid da klasseidentiteten preget samfunnet vårt, forklarer dramaturg Per Ananiassen ved Trøndelag Teater. Teaterprosjektet tar sikte på å underholde publikum på ulike scener og arenaer i totalt fire timer. - Hele huset tas i bruk, og alle våre skuespillere er involvert, forteller Ananiassen.

<!--/BTEK1--> OM ET IKON: - Siden det ble lagd musikal om Evita, er det bare naturlig at det er Gro sin tur nå, sier forfatterne Marianne Meløy og Stian Hovland Pedersen. Musikalen om Gro kommer på Trøndelag Teater i september som en del av et større teaterprosjekt.<P><!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
TIL SCENEN: Gro Harlem Brundtland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media