Musikalen om Annie

Annie fra Bergen verdenslanseres på samme selskap som millionselgeren The Streets. I ryggen har hun Röyksopp.

JEG HAR ALLTID VÆRT en av gutta. Da jeg var liten, gikk det så langt at enkelte barn trodde jeg var en gutt, sier Anne Lilia Berge Strand (25).

Hun er bedre kjent som Annie: Undergrunnsdiva, DJ og artist. Vi sitter i baren på Hotel Bristol i Bergen. Ute regner det. Så ler Annie den rare, sjarmerende hehehe -latteren sin, og sier:

- Det var til og med noen jenter som ble forelska i meg.

ANNIE HAR VÆRT et begrep i Bergens musikkmiljø helt siden Telle Records og kjæresten Tore Kroknes, alias DJ Erot, slapp vinylsingelen «Song for Annie» i 1998. Så kom discohousehiten «The Greatest Hit», hvor Annie viste at hun kunne synge. De 500 første eksemplarene ble borte på dagen. I dag er låta en klassiker som fortsatt får spilletid av profilerte DJer verden over. Journalister, bransjefolk og fans forespeilet seg store ting av jenta med heliumsstemmen. Trendbiblene The Face og Sleazenation ryddet spaltene. Men Annie fortsatte å vake i grenselandet mellom undergrunnen og gjennombruddet.

- Jeg har hatt store forhåpninger til Annie i mange år, jeg, sier musikksjef Håkon Moslet i Petre.

- Så det er gledelig at hun nå endelig kommer med et album!

TIMER TIDLIGERE, i et fotostudio i Bergen. Naturlig vakre Annie er som forvandlet. De røde leppene glinser, den rosa tyllkjolen strutter, og det glitrer i diamantøredobber. Hun ser ut som en million dollar.

- Så fin jeg ble! sier hun, og skyver en korketrekker bakover.

Så ringer mobilen.

- Yes, that\'s fine. No problem , sier Annie, og trykker på den røde knappen.

- Hvem var det?

- Italienske VOGUE. De vil gjerne ha intervju med meg. Men de kan vente.

Hun spankulerer bort til lyskasterne og stiller seg foran Dagbladets kamera. Stylisten presser play, og Annies nye elektriske poplåt «Chewing Gum», som er produsert av Richard X, pumpes ut i rommet. Låta lukter dansegulv. Den neste låten vi hører, «Heartbeat» produsert av Röyksopp, forfører enda mer. Annies debutplate er endelig underveis på engelske 679 Recordings. Plateselskapet har tidligere lansert millionselgeren The Streets. Nå satser de alt på Annie fra Bergen. 679-sjef Nick Worthington, som i sin tid signet Basement Jaxx og Badly Drawn Boy, var aldri i tvil da Annie stakk innom med en demo i fjor. Budrunden satte mektige Virgin ut av sving, og vips, så var kontrakten i boks. For første gang kan Annie leve av musikken.

- Vi kjente til henne fra før, og likte det nye materialet hennes. Hun lager ambisiøs popmusikk, og er ekstra spennende fordi hun verken er typisk britisk eller skandinavisk. Hun er en europeisk artist, sier Worthington på telefon fra kontoret i London.

Dan Stacey, som er talentspeider i 679 Recordings, tar i enda mer:

- Det ser ut til å bli årets beste popalbum.

MEN HVORFOR har Annie brukt så lang tid? Hvorfor kommer debutalbumet først nå?

- Til tross for oppmerksomheten rundt «The Greates Hit», solgte vi ikke så mange plater. I ettertid mener mange at plateselskapet ikke gjorde noen god jobb, sier Annie.

Hun forteller om ei tid med havregryn og dårlig råd, klesbutikk-jobber og sosialen. Men det gjorde ikke noe. Annie var forelsket og lagde musikk. Hun bodde sammen med kjæresten Tore Kroknes, DJ Erot, i Bergen.

- Jeg glemmer ikke den ene vinteren de tok strømmen. Vi måtte ligge under dyna og tenne stearinlys.

TORE KROKNES hadde knapt kommet ut av tenårene da han posisjonerte seg som en av Norges beste produsenter og DJs. Annie minnes da de dro til Japan sammen og spilte på nattklubber. Japanerne ba om Tores autograf og klappet etter hver låt.

Men Tore hadde medfødt hjertefeil, og i 2000 ble han syk.

- Vi holdt på med albumet mitt da han bare ble sykere og sykere. Han måtte inn og ut av sykehuset, forteller Annie.

- Det føltes trist. Men Tore var positiv hele veien, sikker på at det skulle gå bra. Jeg klarte ikke tenke noe annet heller. Det ble for fjernt.

Langfredag i 2001 var Annie og Mikal Telle på spillejobb utenfor Oslo.

- Vi fikk beskjed om at Tore var død. Det kom som et sjokk.

- Jeg hadde en kjæreste som var ekstremt intelligent, kunnskapsrik og morsom. Han var min beste venn. Dessuten lagde han vannvittig bra låter. Jeg er glad jeg fikk være sammen med han, sier Annie.

Året etter at Tore døde forsvant hun inn i en tåke.

- Jeg kunne sitte blant masse folk, men jeg var ikke tilstede, sier hun.

- Hva fikk deg videre?

- Jeg snakket mye med vennene mine og med mamma. Etter hvert følte jeg at Tore ville blitt utrolig forbanna hvis jeg sluttet med musikken. Da bestemte jeg meg for å få til et album. Uansett.

ANNIE ER BEDAGELIG anlagt og står helst ikke opp før etter tolv. Men bak den feminine bohemen ser du kjapt en litt nerdete guttejente, som helt siden tenåra har valgt å satse fullt på musikk. Underveis har hun ofte livnært seg som DJ.

- Jeg og venninnen min Kjersti Blytt startet konseptet «Pop till you Drop» på Agora i Bergen. I begynnelsen var vi veldig klomsete. Platene fløt, det var totalt kaos. Etter hvert gikk det bedre.

I dag flyr Annie mellom London, Paris, Helsinki og Bergen og holder DJ-sett på de kuleste klubbene.

- Det er gøy å spille plater for folk, men det viktigste for meg er å lage musikk.

ETTER FOTOGRAFERINGEN skifter Annie til jeans og joggesko. Drikker vann fra et grønt sugerør. Hun er enebarn og vokste i hovedsak opp sammen med mora, som hun beskriver som «sin aller største støttespiller». Faren døde av kreft da hun var sju år gammel.

- Han var organist, så det er nok han jeg har det musikalske fra. Jeg lurer ofte på hva han ville syntes om at jeg nå lever av musikk.

- Hvordan har så mye sorg preget deg?

- Jeg har på en måte blitt hardere. Jeg blir irritert når folk klager over dårlig vær og mangel på penger. Det er helt usakelig og har ingenting å si. Samtidig har det gitt meg en kraft til å gå for det jeg vil.

DET ER KVELD på Café Opera, Bergens legendariske utested. Annie har rosa regnjakke, smiler bredt og klemmer alle - for eksempel Torbjørn Brundtland i Röyksopp, som har vært med og produsert Annies debutplate, men som sitter i et hjørne og «vil ikke snakke med presse akkurat nå». Annie har akkurat vært på ferie i Hellas med finske Timo Kaukolampi fra popbandet And The Lefthanded. Hun ser brun og opplagt ut, forteller om samarbidet med Timo og at store deler av albumet hennes ble spilt inn i Helsinki. I en tekstmelding dagen etter legger hun til at «jeg glemte å si at jeg snakker finsk». Men hun bare ler når vi spør om det er noe mer med Timo.

- Vi er veldig gode venner. Det er alt jeg vil si.

ANNIE INNRØMMER at hun faller for musikkgutter. Og de for henne. Tidligere har hun blant annet vært sammen med Knut Schreiner i Euroboys, og i en periode hadde hun mye kontakt med Richard Oakes i Suede. Bestevennen hennes er Mikal Telle, som også er på Café Opera denne kvelden. De minnes den gangen Mikal så Annie opptre første gang.

- Det var på Eggstokkfestivalen i Bergen. Da var du indierockejente, 17 år og vokalist i bandet Suitcase, sier Mikal.

- Å, ja, det bandet hadde planene klare. Vi skulle bli stjerner, sier Annie.

- Jeg ble ikke så veldig imponert, begynner Mikal.

- Jo, jeg husker du sto på første rad, jeg, sier Annie og ler.

Hun blir avbrutt av produsent og DJ Bjørn Torske, som også er på Café Opera. Han slår ut med armene.

- Hei, Anne!

- Hei, Bjørn! Har du lyst til å remixe den første singelen min eller? spør Annie, og peker på cd-coveret hvor det står «Chewing Gum» med sprittusj.

- Ja, bare send alt over til meg du, sier Bjørn Torske.

Så spør han hvilket plateselskap hun skal gi ut på. Annie svarer 679 Recordings.

Bjørn Torske hever øyebrynene.

- Da sender jeg faktura.

Annies debutalbum kommer til høsten. Singelen «Chewing Gum» spilles på radio fra og med i dag, og kommer snart til platesjappene.

<B>TYGGISJENTA:</B> Annie lanseres med singelen «Chewing Gum». - Det er den eneste låta jeg ikke har skrevet selv. Produsent Ricard X lurte på om jeg vill ha den, og det ville jeg selvfølgelig, sier Annie utenfor ei kebabsjappe i Bergen. Hun bidro med vokal på plata hans, «The X Factor», i fjor.
FÅR GOD HJELP:</B> Annie får blant annet hjelp fra Röyksopp og Richard X på debutalbumet sitt.
<B>EN AV GUTTA:</B> - Anne er på mange måter en av gutta i måten hun holder på med musikk. Hun er oppriktig engasjert og har skarpe meninger om hva hun vil, sier Mikal Telle, som møtte Annie på et raveparty på nittitallet. Siden har de vært bestevenner.
GLAM-ANNIE:</B> - Yes, that\'s fine. No problem, sier Annie når italienske Vogue ringer og ber om intervju.