Musikaler i London-kø

LONDON (Dagbladet): Londonreisende denne våren og sommeren kan glede seg over nye musikaler. Blant annet er Andrew Lloyd Webber snart klar med et nytt stykke. I mellomtida bør man se «Show Boat» på Prince Edward-teateret. Den gamle Jerome Kern-musikalen har fått en ansiktsløfting og er blitt en meningsfylt teateropplevelse i Hal Princes oppsetting. Britiske teaterkritikere er over seg av begeistring. Denne forestillingen startet i Toronto for fem år siden, gikk deretter til Broadway og har nå nådd London.

Forestillingen blir kalt «strålende» og «poengtert» av kritikerne fordi den antirasistiske tonen kommer så godt fram. Mulatten Julie, spilt av Terry Burrell, blir tvunget til å forlate teaterbåten «Show Boat» fordi hun er gift med en hvit. Det var ikke tillatt i flere stater i perioden 1900- 1921, som musikalen handler om.

  • Julie havner på skråplanet i Chicago, og opptrer som kabaretartist på nattklubb. Her synger hun «Bill», så det går kaldt nedover ryggen på en. Den største opplevelsen er likevel å høre Michel Bell synge «Ol' Man River». Det er som å høre Paul Robeson. Bruk av kulisser og effekter i «Show Boat» er helt eventyrlig, og med melodier som «Can't Help Loving That Man», «Why Do I Love You» og «Ol' Man River» forlater man teateret med en klump i halsen og samtidig glad over å ha opplevd så mye god underholdning på en kveld.
  • En annen Broadway-forestilling som er kommet til London, er rockmusikalen «Rent». Den har fått blandet mottakelse og er en skuffelse. Det er langt mellom de gode melodiene, historien er tynn og det er som å være på et av de mest støyende diskotekene i London. Lydnivået er skrudd meningsløst opp, men kanskje vil den appellere til de unge, det gjenstår å se. Teateret var ikke fullsatt da vi så den tredje forestillingen etter premieren.
  • I juli setter National Theatre opp Rodgers og Hammersteins «Oklahoma». I fjor satte de opp klassikeren «Guys and Dolls», som ble en kjempesuksess, forventningene til «Oklahoma» er derfor svært store. Den har premiere 15. juli, like etter at Andrew Lloyd Webbers nye musikal «Whistle Down The Wind» starter på Aldwych-teateret. Det knytter seg alltid stor interesse til Lloyd Webbers musikaler, de blir gjerne gående i årevis.