Musikalsk eventyr

Julian Berntzen fra Bergen lager overjordisk musikk som går rett i hjertet via tårekanalene.

Og her kan du lese resten av ukas anmeldelser

CD: Mitt første møte med det unge talentet var på årets Quart-festival, der han ga en formiddagskonsert for 30 mennesker som knapt trodde det de hørte.

Det er ingen lenger som lager musikk som Julian B: Orkestral kammerpop og klassisk 60-talls barokkballader inspirert av Beatles og Beach Boys.

Overjordisk

Musikken er naiv, søtladen, smektende og litt mystisk - den omfavner deg som din mor gjorde det da du var liten - du bare forsvinner inn i noe mykt og varmt som lukter trygt og godt.

Slik er «Waffy Town», den oppdiktede byen der vi møter omsorgsfulle og vakre Mary, den falne stjernen Mr. Piggystar, melankolikeren Mrs. Dandelliohn, den mystiske Jason The Face, Teddy's band m.fl. Det er noe uvirkelig, overjordisk og eventyraktig over Julian B.'s musikk. Det er modig å legge seg så tett opp til Beatles' storhet og «Sgt. Peppers»' psykedelia, og han gjør det med stor selvstendighet og artistisk integritet. Musikken er så pur, delikat og reindyrket - det hele er til fingerspissende gjennomført uten at det går på bekostning av nerve og sting. Bergenstalentet synger vakkert, både i falsett og kor.

Mestrer alt

Julian B. er den klassisk skolerte multiinstrumentalisten og autodidakten (han spiller alt bortsett fra bass og trommer på plata) som seint i tenåra ble interessert i pop og rock. Han samarbeider og skriver like gjerne stykker for Bergen Filharmoniske Orkester som for Ralph Myerz, Tweeterfriendly Music og Sondre Lerche.

Det er også et lite, mykt musikalsk slektskap mellom Sondre Lerche/Nathalie Nordnes og Julian B - og fellesnevneren synes å være produsent HP Gundersen.

Julian B. er et ubestridt talent som ser ut til å mestre alt.

Ingen stjernenykker

Julian Berntzen (22) er lettet og lykkelig når Dagbladets anmelder gir debutplata hans en sekser på terningen.

Julian Berntzen er ikke akkurat det du forbinder med en popstjerne: Blottet for stjernenykker og tilsynelatende helt rolig mottar han budskapet om terningkast seks i Dagbladet.

- Er det sant? Jøss, så utrolig deilig, sier Julian B., som begynte å skrive på plata «Waffy Town» etter et opphold som sivilarbeider i en barnehage.

Multitalentet fra Bergen spiller alle instrumentene på plata selv - bortsett fra bass og trommer. Selv begynte han å spille fiolin da han var åtte. Siden har han vært innom de fleste sjangrer: klassisk, swing, bluegrass og jazz. En tilværelse som popartist har han aldri drømt om.

- Jeg har alltid likt å spille og arrangere, men alt det andre som følger med livet som artist, har jeg egentlig aldri hatt noe forhold til. Men etter å ha jobbet med plata så pass lenge, er jeg forberedt på hva som kommer, sier Julian, som har brukt halvannet år på plata.

<B>BERGENSK STJERNESKUDD:</B> Julian B. (22) får en sekser på terningen av Dagbladets anmelder.