Musikalsk fretex

På hyllestplata til Frelsesarmeen, «Perleporten», leverer 14 norske artister gjennomarbeidede søknader om et artistisk liv også etter dette. Her kan du utvide din gode platesamling og samtidig støtte en god sak.

Å melke det norske folks julesentimentalitet også på det musikalske området, har de siste årene utviklet seg til en sportsgrein av betydelig nasjonalt omfang. Vinnerne blant juleforestillingene som turnerer landets kirker og religiøse forsamlingshus i november og desember, kan glatt titulere seg som luksus-sesongarbeidere. Årets resterende ti måneder kan trygt settes av til småpuss av gloriene og linjesjekk til kontofonen.

«Julemusikantene»

Med Dagbladets konsertserie Julemusikantene, som norske artister gjør til inntekt for Frelsesarmeen før jul hvert år, går pengestrømmen i riktigere retning.

Det vil si til alle de som har påtatt seg den drittjobben det er å lage en nødvendig kontrast for at det økonomisk vellykte Norge virkelig skal skinne. At det nå kommer en hyllestplate til sangene som har vært framført av Frelsesarmé-kvartetter på det forrige århundrets fortau, er logisk både sett i lys av at disse førjulskonsertene gjennomgående har vært vellykte (for alt annet enn artistenes akutte helse) - og at det i Sverige i fjor ble utgitt en tilsvarende plate, som visstnok skal ha solgt i bortimot to hundre tusen eksemplarer.

Det å være negativt innstilt til dette prosjektet ville vel da være frekkhet på linje med å ta tilbake veksel i kollektbøssa.

Smakfullt

Og, altså uten jugekors, her er det mye å glede seg over, ikke minst takket være gjennomgående smakfull produksjon av Jørn Christensen, som har ansvaret for ti av platas fjorten spor. Høydepunktene er Vidar Busks lett ganjarøkte tolkning av «Perleporten», Hellbillies med sin The Band-hommage over «Å, hvor salig å få vandre», Morten Harket & Velvet Bellys Anne Marie Almedal, som sammen glir forbi Sølvguttene og lanserer seg som gullparet i klassen skjønnsang med sin utsøkt tilbakeholdne versjon av «Han er min sang og min glede». Harket/Almedals absolutte kontrast er Di Siplenes tungt Iggy-fiserte «Å lykkes med sitt liv og få det godt». Di Siplene frontes av DumDum Boys' Prepple Houmb med kollega Aslak Dørum på bass og Johnny Skalleberg & Jørn Christensen på smergelgitarer.

Takk til...

«Perleporten» rammes svært smakfullt inn av Anneli Drecker & Bel Cantos «Har du enn din barnetro» og Sondre Bratlands «Hver dag er en Herrens gave». Eneste egentlige motforestilling hos undertegnede er DeLillos/Jaga Jazzists litt vel revypregede versjon av «Hvilken venn vi har i Jesus». Diaz' egenskrevne «Takk» er et lynkurs i rappformatert ydmykhet («Takk til han der oppe») og samtidig rett på spikeren hva denne platen dreier seg om: «Takk til alle som ikke er helt i water.»

<B>IN THE ARMY:</B>Diz(t.v.), Jan Størksen fra Frelsesarmeen, Anneli Drecker, Vidar Busk og Bjørn Eidsvåg.