Musikalsk hjertebro

STAVANGER (Dagbladet): En musikalsk hjertebro ble slått mellom Toneriket Danmark/Norge og det keltiske Irland da MaiJazz fikk drømmeåpningen i går kveld.

Komponist/trompetist Palle Mikkelborgs 10-satsete suite til 10-årsjubilanten MaiJazz ble en ferd gjennom storm og stille fra Olav H. Hauges Hardanger til den klippekystede øya vest i havet. Ikke programatisk, men likevel gjennom storm og stille, over smilende havblikk og frådende brott, og alltid, alltid med vinden som fiolinhviskende eller synth-susende følgesvenn. Eller tutti-tordnende når stormgroove'n gikk som verst og dirigent Arild Remmereit lokket et strålende Stavanger Synmfoniorkester til å ta ut litt mer enn alt.

Hauges «Song, trø lett på hjarta mitt» ble en slags ramme om konserten. Først båndlest av Bjørn Floberg, deretter inderlig sunget i både åpnings- og den gripende sluttsekvensen av Padraigin Ni Uallachain. Den andre irske folkemusikeren i besetningen, sekkepiperen/blikkfløyteren Liam O'Flynn, viste balladekunst og «the reel thing» av tilsvarende klasse, og sørget sammen med harpist Helen Davies, gitarist Terje Rypdal, perkusjonist Gert Sørensen og Mikkelborg selv for at konserten forløp helt uten solistiske dødpunkter.

På et vis opptrådte også SSO tidvis som ett instrument mer enn som en klanglig mangfoldig enhet, men samarbeidet med solist(ene) avstedkom ikke desto mindre fine partier. Slik musikken var arrangert, kom SSO svakest til sin rett når det spilte alene, men 1100 stavangere spratt opp i huiende applaus etter siste tone, musikerne omfavnet hverandre og øyekrokene var nok det eneste i sal og på scene som ikke hadde sitt på det tørre.