Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikalsk idyll

Tønsberg er sommerunderholdningens vinner. Og bak premierefestenes glamour fins attpåtil en blomstrende bakgård - på Tjøme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG ER BLITT

Sommer-Norges Las Vegas. Her ruller spektakulære show for fulle hus nærmest på hvert gatehjørne; Norges ledende stand up-ere er i sving på Hotell Klubben, tre kraftfulle og løsslupne tenorer synger taket av Oseberg-hallen, i et telt på brygga går Herbjørns verden og på restauranten Håndverkeren er Great Garlic Girls i sving. Og ikke før har kronprins Haakon fått en bursdagsgave i form av en Garbarek-konsert på Slottsfjellet, så dundres det løs med en storstilt rockfestival på samme høydedrag.

Inntil regnværet begynte å tynne ut ølet på uterestaurantene: Fullt hus og stormende liv langs bryggepromenaden, med solnedgangslys gjennom halvliterne og silhuetter av dyre yachter og seilbåter ute i innseilingen. Folk samles i Tønsberg; ingen by har flere kjendiser på premierefestene, og ingen steder er det så mange tilreisende som pakker aftenantrekk i kofferten sammen med badebukse og bikini.

DESSUTEN HAR

Vestfold-byen den tilliggende herlighet Tjøme. Her har man kunnet reise like til Verdens Ende og ikke bare opplevd Lill Lindfors spre sommerglede i skrå aftensol - sammen med 1600 tilskuere. Det omfattende arrangementet Vestfold Festspill ble avsluttet samme sted, men i motsatt ende av døgnet, ved soloppgang, jazzakkompagnert av fremragende musikere. 1200 mennesker møtte fram klokka fire om natta for å bli favnet av lys og musikk.

Kulturen blomstrer, og kanskje aller mest spektakulært: All denne virak, vitsing og virtuositet har en rosenhage i bakgården; en stillferdig to og en halv måneders musikkfestival som er blitt en årlig tradisjon. Vi snakker om Gamle Ormelet.

FRA ÅPNINGEN

av sommerens kunstutstilling 28. juni til sesongen avsluttes med en sopptur sammen med blant andre Dag Solstad(!) 30. august glir sommeren som en sakteflytende festival på Ormelet. Og til forskjell fra andre festivaler: Her opptrer et fast utvalg musikerne fra år til år, alle beæret med sin egen stol med navneskilt, bortsett fra en og annen overraskelse og en fast debutant. I år var det den kvinnelige Bergens-gruppa Ephemera som var på Ormelet for første gang, med vakker sang og en plutselig edderkopp krypende oppover langs gitarhalsen til en av musikerne.

En fast gjest de siste tre sesongene er Sondre Lerche, alene med gitaren, som viste sin fabelaktige kombinasjon av gitarteknikk, fortolkningsevne og humor. Lerche har en leken evne til å improvisere fram stadig nye versjoner av sine kjente låter, dessuten framførte han en rekke sanger fra sin nye CD, som kommer i februar. Musikkobservatører måtte med andre ord vært på Ormelet for å få en eksklusiv tidlig-lytt fra dette viktige andrealbumet.

TROLSK STEMNING

inne i Tjøme-skogen; en total samfølelse mellom scene og sal; langt fra det hektiske revylivet inne i byen. Den som pendler mellom disse ytterpunktene, får i sannhet erfare utilsiktede kontraster i underholdningens mangfoldige univers.