Musikalsk litteratur

En renskåret, klassisk samling oktanfortellinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Les intervju med Grytten.

Det er en håndfull bøker jeg skulle ønske jeg kunne blande ut i grunnvannet slik at absolutt alle er nødt til å få dem med seg. «Popsongar» er en av dem. Men samtidig ønsker jeg selvsagt ikke å frarane noen den særegne gleden det innebærer å lese Frode Grytten.

Ryddet seg plass

Frode Grytten debuterte med ei diktbok i 1983 og ga ut fire novellesamlinger med flere klare hits før han for alvor ryddet seg plass både i det litterære landskapet og folks bevissthet med «Bikubesong», ei bok som neppe trenger en nærmere beskrivelse; ei bok som for min del ble en av de største lese-opplevelsene på nittitallet.

Å følge opp «Bikubesong» må fortone seg som å spille etter Jerry Lee Lewis, det må minst en Chuck Berry til. Og «Popsongar» er av Berry-alen.

En renskåret, klassisk komponert samling oktanfortellinger som driver leseren gjennom boka novelle for novelle bare avbrutt av oppstemte turer ut på gulvet for å gulpe i seg sårt tiltrengt luft.

«Popsongar» er delt opp i to sider, Avreise og Ankomst, hver bestående av tolv noveller som alle går i bane rundt en popsang. Hver fortelling tar til ved forskjellige klokkeslett i forskjellige byer og steder som bl.a. Sligo, Paris, Las Vegas, Tokyo og Odda. Strukturelt kan «Popsongar» minne om «Night on Earth» av Jim Jarmusch, og i novellen «Naken» finnes en fin liten hilsen til den lakoniske amerikanske filmskaperens mesterverk, «Stranger Than Paradise».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer