Musikalsk lyn og torden over Øya

Intens prog-jazz-psykedelia fra Møster!

KRAFTFULLT: Kjetil Møster, Kenneth Kapstad (bak trommene), Nikolai Hængsle Eilertsen og Hans Magnus Ryan utgjør Møster! Foto: Markus Thorsen/ Øyafestivalen
KRAFTFULLT: Kjetil Møster, Kenneth Kapstad (bak trommene), Nikolai Hængsle Eilertsen og Hans Magnus Ryan utgjør Møster! Foto: Markus Thorsen/ Øyafestivalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FESTIVAL:  Sola skinner ute, men inne i Sirkus-teltet føles det som om et tiltakende uvær kulminerer i et gigantisk tordenskrall av en konsert. 

Kakafoni av lyd Det er vanskelig å sjangersette Møster!. Det er rock, progrock, dronerock, psykedelia eller jazz, eller simpelthen alt dette mikset i en kakafoni av lyd - der saksofonen til Kjetil Møster tidvis skjærer gjennom lydveggen som ellers skapes av Kenneth Kapstad (trommer), Hans Magnus Ryan (gitar) og Nikolai Hængsle Eilertsen (bass).

De har fartstid i henholdsvis Motorpsycho og BigBang, mens Møster sjøl har flere år bak seg i Datarock og nå stempler inn hos Lars Vaular og av og til Röyksopp.

Det er sånt som kalles supergruppe.

Støy Det er en hårfin balanse mellom melodi og støy i musikken til Møster!, der musikken ruller av gårde som et tungt godstog. Men saksofonist Møster vender alltid tilbake til et tema som formuleres enten støtvis eller i lange toner. Det er suggererende, pulserende, sært og annerledes.

Det eneste som ikke kommer helt til sin rett er bildene til videokunstneren Armin Werx' på sceneveggen. Det er i lyseste laget i teltet.

Musikken må klare jobben, og intenst er bare fornavnet på det som foregår under teltduken. Du skal lete lenge etter å finne maken, sjøl om du hører elementer av mye.

Motorpsycho er ett eksempel.

En lang trommesolo Mannen som sitter med stikkene der er Kenneth Kapstad. Bak et arsenal av skarptrommer spiller han som om hver låt er en lang trommesolo, mens Ryan og Eilertsen får blåst ut i hver sine låter. For et komp!

Kjetil Møster blåser ut  stort sett hele tida, og låter som en krysning av Jan Garbarek, John Coltrane og seg sjøl.

Tro meg, det er en eksplosiv blanding!

Nytt album Møster ga smakebiter fra album nummer tre, «When You Cut Into The Present», som kommer 11. september. Råskapen råder, tilsynelatende enda mer enn på de to foregående.

Det lover meget bra. Men det er 15 minutter lange «The Boat» fra debutalbumet «Edvard Lygre Møster» (2013) som får avslutte de 45 tilmålte minuttene i Sirkus.  Rått og monumentalt.

Vel blåst!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer