Anmeldelse: Alf Cranner & Knut Reiersrud Band - «Presang»

Musikalsk presang fra to høvdinger

Viser møter blues og jazz på sober produksjon.

SKJELLSETTENDE MØTE: Knut Reiersrud (t.h.) traff Alf Cranner første gang under en togtur i 1997, og glemte ikke møtet. Nå har han produsert hans første album på 13 år, og tatt med seg bandet sitt i studio. Foto: Nicolay Woldsdal
SKJELLSETTENDE MØTE: Knut Reiersrud (t.h.) traff Alf Cranner første gang under en togtur i 1997, og glemte ikke møtet. Nå har han produsert hans første album på 13 år, og tatt med seg bandet sitt i studio. Foto: Nicolay Woldsdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Det var ikke det mest opplagte comebacket, og det var nok ikke veldig planlagt heller - i hvert fall ikke fra hovedpersonens side. Men Alf Cranner (82) sa ikke nei da Knut Reiersrud foreslo et samarbeid for to år siden. Umiddelbart minner dette om den meget fruktbare koblingen mellom Ole Paus og jazzmusikere i starten av karrieren.

Vel, det ene tok det andre, og nå foreligger «Presang». Og det føles som nettopp det, en gave til oss som har et kjærlighetsforhold til norsk visesang. Med ydmyk hilsen fra mannen som startet den norske visebølgen, den enslige trubaduren med gitar.

Visebølgen

Det vil si, Alf Cranner var allerede etablert som artist da denne bølgen slo innover oss for fullt på 70-tallet. Han albumdebuterte for 55 år siden, og «Presang» er det første albumet fra veteranen på 13 år - spilt inn omtrent samtidig med at han ble nominert til en plass i Rockheim Hall Of Fame. Neste år bør det være hans tur. Han hører hjemme der.

Prøysen

Cranner skriver egne sanger, men setter like gjerne melodi til andres tekster. Karrierehøydepunkter er «Å, den som var en løvetann» med tekst av Alf Prøysen fra 1970, «Den skamløse gamle damen» (med tekst av Klaus Hagerup, fra 1974) og «Din tanke er fri», hans gjendiktning av tyske «Die Gedanken sind frei» fra 1985.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer